Wijchen bestrijdt eikenprocessierups

Gemeente
Van onze redactie
1 juni 2021
De gemeente Wijchen laat dinsdag 1 juni de tweede preventieve spuitronde uitvoeren tegen eikenprocessierups. De eerste ronde is 23 en 24 mei uitgevoerd. Een deel van deze locaties wordt nogmaals gedaan. Deze werkzaamheden gaan dag en nacht door.

  Wat is een eikenprocessierups?
De gemeente Wijchen meldt hierover: "Eikenprocessierupsen zitten alleen op eikenbomen en niet op andere bomen. U herkent ze aan de opvallende nesten op de stammen of dikkere takken. U kunt ze ook zien als ze in processie op zoek gaan naar voedsel. U ziet dan een lint van rupsen over de boomstam kruipen.

Niet aanraken
De eikenprocessierups kunt u herkennen aan zijn donkere kleur en de vele en lange bruinzwarte brandharen. Raak de rupsen of nesten niet aan als u ze tegenkomt. Ook de rupsrestanten en nesten uit vorige jaren niet. Oude brandharen blijven meer dan vijf jaar schadelijk. Deze brandharen kunnen jeuk veroorzaken als u ermee in aanraking komt. Het advies is om de huid direct af te spoelen met water voor u begint te krabben.

Melden rupsennest op gemeentegrond
Ziet u een rupsennest in bomen op gemeentegrond? Meld dit dan via de MijnGemeente app of maak een

Melding

Door het grote aantal meldingen, kan het langer duren voordat wij deze in behandeling nemen.

Overzicht bomen met eikenprocessierups
Wilt u bekijken welke bomen in de gemeente Wijchen last hebben van de eikenprocessierups? Bekijk dan de kaart via de knop hieronder en geef in het zoekvenster in 'eikenprocessierups'.

Kaart meldingen

Bestrijding
Ieder jaar in eind april, begin mei probeert de gemeente Wijchen de eikenprocessierups te voorkomen. Om de eikenprocessierups aan te pakken zetten wij een heel pakket aan maatregelen in. Ook diverse natuurlijke vijanden van de rupsen dragen bij in de bestrijding. Diverse soorten insecten en vogels hebben daarin een rol. We zorgen ervoor dat deze natuurlijke vijanden een goede plek krijgen om te kunnen leven en voortplanten. Daarvoor zaaien we kruidenmengsels, planten bloembollen en zijn er door inwoners nest- en vleermuiskasten in de gemeente Wijchen opgehangen.

Op plekken waar de natuurlijke vijanden zoals vogels of de diverse insectensoorten voorkomen kunnen we ook tegen de eikenprocessierups spuiten. Wij gebruiken hiervoor het biologisch bestrijdingsmiddel: Xentari of NeemAzal. U kunt de lijst met plaatsen van bestrijding hier downloaden. Vogels ondervinden geen nadelige gevolgen van het spuiten. De diverse maatregelen vullen elkaar aan. We geven op tijd bij bewoners aan waar en wanneer wij spuiten. Op plaatsen waar veel rupsen kunnen voorkomen of langs belangrijke fietsroutes plaatsen wij borden. In de bestrijding werken wij volgens de landelijke leidraad en adviezen.

Wat kunt u doen?
We willen de eikenprocessierups zo goed en zo veel mogelijk te bestrijden. Dat betekent onder meer een omgeving die aantrekkelijk is voor de natuurlijke vijand van de rups. En daar kunt u bij helpen:

  • Vervang in uw tuin stenen door planten en bloemen. Zo trekt u meer vogels en insecten naar uw tuin die vervolgens ook rupsen eten.

  • Hang een nestkast op voor koolmezen of pimpelmezen.


Bomen op in uw eigen tuin?
Heeft u rupsen in uw eigen tuin? Dan zorgt de gemeente niet voor de bestrijding. Ons advies is om dit niet zelf te doen. Neem contact op met een gespecialiseerd bedrijf.

Heeft u vragen over de eikenprocessierups en uw gezondheid?
Op de website van de GGD Gelderland-Zuid vindt u meer informatie."

Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties