Coronavirus

Gepubliceerd op 3 juli 2020

Wethouder Nick Derks: “Op naar herstel!”

In onze serie hoe zit het met de betalingen vanuit de Gemeente naar de Wijchense ondernemers die door corona in nood gekomen zijn, hadden we 2 juni een gesprek met wethouder Derks over het aantal bedrijven dat financiële hulp aanvroeg via de ToZo (Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers). Deze uitkering vult het inkomen voor maximaal drie maanden aan tot het sociaal minimum. Daarnaast kan men een aanvullende lening, van maximaal 10.157 euro, aanvragen. Dat waren op 14 mei 749 Wijchense bedrijven en die zouden per 19 juni allemaal betaald moeten zijn.

We vragen nu (een kleine maand later) dus: Is die betaling volledig gedaan? “Nick: inmiddels hebben we de exacte cijfers incl ToZo 2 en na hertelling is gebleken dat in totaal 896 aanvragen zijn afgehandeld. Daarvan zijn er 693 toegekend. Hiervan is het grootste gedeelte betaald. Ik denk dat zo’n 15% nog betaald moet worden. We liggen goed op koers. Er zijn ook 73 aanvragen afgewezen en 94 zijn ingetrokken.”

Is de 4,6 miljoen die ontvangen is door de overheid voldoende en inmiddels volledig uitgegeven? “Ja, dat is voldoende. De 693 bedrijven in nood hebben totaal 2,6 miljoen ontvangen. Verder is aan bedrijfskapitaal €90.000 euro verstrekt.”

Met de gedeeltelijke openstelling gaat niet alle Wijchense horeca het redden. Horecatycoon Won Yip meldde dat landelijk zo’n 40% volgend jaar failliet zal gaan. Er is dan wel meer ruimte gekomen maar met de 1,5 meter kan, vooral door de kleinere horeca, geen winst gemaakt worden. Hoe ziet u dat? “Ik zie de uitdagingen van de horeca en daarom denken we creatief met hen mee in het zoeken naar manieren om het hoofd boven water te houden. Denk aan de uitbreiding van de terrassen. We doen er van alles aan om te kijken wat kan!”

Het economisch beeld zal ook in Wijchen verslechteren. Gemeenten trekken aan de bel. Merkt u daar nu al iets van en ziet u oplossingen? “Tijdens mijn bedrijfsbezoeken hoor ik zowel optimisme als zorg. Die zorgen deel ik en we kijken daarom vooruit naar de herstelfase. De plannen op gebied van economie, toerisme en werkgelegenheid worden na de zomer door de raad behandeld. We willen tenslotte allemaal Wijchen nog aantrekkelijker maken om te ondernemen, te recreëren en te werken!”

Tags: , , , , , ,
Naar boven ↑  • Partners