Coronavirus

Gepubliceerd op 2 juni 2020

Wethouder Derks: “Uitbreiding miljoenensteun voor Wijchense ondernemers”

In onze serie hoe zit het met de betalingen vanuit de Gemeente naar de Wijchense ondernemers die door corona in nood gekomen zijn, hadden we drie weken geleden een gesprek met wethouder Derks over het aantal bedrijven dat financiële hulp aanvroeg via de ToZo (Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers). Deze uitkering vult het inkomen voor maximaal drie maanden aan tot het sociaal minimum. Daarnaast kan men een aanvullende lening, van maximaal 10.157 euro, aanvragen. Dat waren op 14 mei 749 Wijchense bedrijven en die zouden per 19 juni allemaal betaald moeten zijn.

Is dat al betaald? Nick Derks: “Een gedeelte wel. Maar het is nu pas 2 juni. We hebben op dit moment aan 556 bedrijven financiële steun toegekend. Daarvan zijn er 53 afgekeurd. Tevens zijn er 47 aanvragen ingetrokken. Verder kan ik melden dat van die 749 aanvragen er op dit moment nog 100 behandeld moeten worden. Dat gaat wel lukken voor 19 juni. We werken er keihard aan!”

Zijn er in de laatste 3 weken nog meer aanvragen voor financiële steun binnengekomen? Nick: “Ja, we zitten nu totaal op 935 bedrijven die aangevraagd hebben. Daarvan zijn er dus zoals gezegd 556 toegekend en tevens hebben we 6 keer bedrijfskapitaal verstrekt. We praten dan over een bedrag van maximaal tot €10.157 per bedrijf.”

U heeft in mei naast de 3.3 miljoen een extra bedrag van 1.3 miljoen van het Rijk ontvangen. Is dat bedrag al uitgegeven? Nick: “Dat bedrag is nog niet volledig uitgegeven. We ontvangen deze week opnieuw een miljoenenbedrag waarmee we deel 2 van de ToZo betalen. Hier geldt o.a. als voorwaarde dat het inkomen van de partner meegerekend wordt.”

Merkt u ook fraude onder de Wijchense ondernemers die aangevraagd hebben? Nick: “Zoals aangegeven zijn 53 aanvragen afgewezen en 47 ingetrokken. Daar zullen ongetwijfeld een aantal boeven tussen zitten.”

Hoe ziet u de gedeeltelijke openstelling van de horeca? Kan men hiermee overleven? Nick: “Allereerst ben ik ontzettend blij dat de horecaondernemers weer kunnen doen waar ze goed in zijn en wat ze leuk vinden. Het openen van de terrassen is wat mij betreft slechts een eerste stap naar verdere versoepeling. Ik sta er optimistisch in maar we zijn er nog niet!”

Merkt u een verandering? Nick: “Er komt meer ruimte, dat is wat ik zie. Het zijn kleine stappen maar zeker in de goede richting!”

  Op vrijdag 3 juli zullen we onze wethouder van economische zaken opnieuw spreken over laatste financiële ontwikkelingen. 

Tags: , , , ,
Naar boven ↑  • Partners