Gemeente

Gepubliceerd op 24 november 2021

Werkzaamheden binnen in het Kasteel Wijchen zijn zo goed als afgerond

Wethouder Nick Derks kreeg op 24 november symbolisch de sleutel van het Kasteel van Wijchen weer terug. De bedrijven die binnen in het Kasteel alle werkzaamheden uitvoerden, zijn zo goed als klaar. 

In september 2020 begon de verbouwing. De vakmensen van Modderkolk Projects & Maintenance B.V. en DKC Installatie-techniek B.V. uit Wijchen en Dijkhof Bouw b.v. uit Klarenbeek hebben sindsdien heel veel werk verricht.

Wethouder Nick Derks: “Meer dan een jaar is er stevig geklust aan ons mooie Kasteel Wijchen. De renovatie loopt hiermee keurig op schema en de kosten blijven binnen het budget. Het resultaat mag er wezen. Hoogste tijd om het slot weer van de kasteelpoort af te halen en het open te stellen voor inwoners, ondernemers en toeristen.”

Subsidie provincie Gelderland
De binnenplaats is na de verbouwing een volwaardige ontvangstruimte voor het museum en het VVV-informatiepunt. Maar natuurlijk ook voor bijeenkomsten van de gemeente en gemeenteraad. Door een extra subsidie van 1 miljoen van de provincie Gelderland heeft onder andere deze binnenplaats een glazen overkapping gekregen. 

Vondsten
De kelders zijn uitgediept. Daar is een loopgoot gemaakt om voor iedereen de route langs de historische vondsten in de kelder toegankelijk te maken. Tijdens deze uitdieping zijn er verrassende vondsten gedaan; een paar muren van kloostermoppen uit de veertiende eeuw en een tweede zeventiende-eeuwse waterput met afvoergootje, bedoeld voor het wegspoelen van vuil water.

Bouwkundig herstel
Ook ‘achter de schermen’ heeft het Kasteel een bouwtechnische opfrisbeurt gekregen. Een verbeterde luchtafvoer en duurzame warmteregeling maken het verblijf beter. Diverse fundaties in de kelder zijn versterkt om nog meer verzakking tegen te gaan. Tot slot zijn de vergaderzalen beter te gebruiken voor maatschappelijke en culturele activiteiten.

Verbouwing binnen in het Kasteel
Door de verbouwingen in de 20e eeuw was er binnen weinig meer van het originele Kasteel te ervaren. Ook was het Kasteel moeilijk toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. Verschillende kamers krijgen hun originele karakter terug. En het Kasteel is nu voor iedereen toegankelijk.

Tags: , , , , , , ,
Naar boven ↑  • Partners