Welke voordelen heeft de nieuwe snelheidslimiet?

Verkeer
Van onze redactie
13 juli 2020
Langere reistijd. Saaiere ritjes. Zo op het eerste gezicht lijkt de verlaagde maximumsnelheid, 100 kilometer per uur, misschien alleen maar kommer en kwel. Toch is deze snelheidslimiet zo slecht nog niet. We zetten een aantal belangrijke voordelen op een rij en vertellen je wat deze verandering betekent voor een autoverzekering afsluiten.

Meer veiligheid
Hoe lager de gemiddelde snelheid, hoe kleiner de kans op fatale ongevallen. Met elke tien kilometer die je sneller mag rijden, stijgt het risico op een dodelijk ongeval met maar liefst 30-40%. Door de verlaagde maximumsnelheid wordt daarnaast ook het snelheidsverschil tussen voertuigen, zoals een sportwagen en vrachtwagen, kleiner. Met als gevolg een kleinere impact in het geval van een botsing: bij 100 km/u is de impact tweemaal kleiner dan bij 140 km/u.

Mogelijke gevolgen voor je autoverzekering
Als je je netjes en veilig aan de nieuwe snelheid houdt, gelden de gebruikelijke voorwaarden van je autoverzekering. Rij je toch heel wat sneller dan de maximumsnelheid en veroorzaak je schade aan een andere auto? Dan kan de verzekeraar dat als roekeloos rijgedrag zien. In dat geval moet je de schade uit eigen zak bepalen.

Minder centen, minder CO2
Bij snelheden boven de 100 km/u gaat je motor meer fossiele brandstof slurpen en stijgt je brandstofgebruik sneller. Ter illustratie: bij 130 km/u verbruikt je auto zo’n 30% meer brandstof dan bij 100 km/u. En dat voel je niet alleen in je portemonnee – het is ook belastend voor het milieu omdat de CO2-uitstoot toeneemt. Zo blijkt dat we, door de snelheidsverhoging in 2012, jaarlijks een slordige 0,4 miljoen ton extra CO2 hebben uitgestoten. Door de verlaagde snelheid rijden we nu zuiniger, voordeliger en groener.

Minder in de file
Daarnaast zorgt een lagere maximumsnelheid voor minder files. Dit komt doordat het veiliger wordt op de weg en er minder ongelukken plaatsvinden. Ook houden we bij een lagere snelheid minder afstand tot onze voorganger. De volgtijd wordt dus korter. Daardoor passen er meer voertuigen op een rijstrook en is de doorstroming beter. Bovendien betekent minder files dat de betrouwbaarheid van geschatte reistijden groter wordt.

Minder geluidsoverlast
Het plaatsen van geluidswallen is helaas niet overal mogelijk en bovendien prijzig. Omwonenden die langs of vlakbij de snelweg wonen hebben dan ook veel baat bij een lagere maximumsnelheid, omdat deze minder verkeerslawaai veroorzaakt. Een verlaging van de snelheid verhoogt eveneens de levenskwaliteit van de bewoners: door de lagere CO2-uitstoot is de lucht schoner.

Tot slot nog even een hardnekkige fabel uit de weg ruimen. Want wist je dat we met deze nieuwe snelheidslimiet eigenlijk helemaal niet zoveel langer onderweg zijn? Vergeleken met een 130-weg, ben je op een 100-weg zo’n 3 minuten extra kwijt – van deur tot deur. Dat is bijna net zo lang als twee keer voor een rood stoplicht wachten.

Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties