Volleybal: Trivosdames pakken winst in eerste wedstrijd seizoen

20 september 2020
Trivos Dames 1 –  Tecona-ADC Dames 1 3-1 (25-23, 28-26, 25-22, 22-25)

Foto’s: Michelle van den Heuvel

Op het puntje van de stoel, vier sets lang, de twee teams die afgelopen zaterdag in Sportcentrum Arcus tegenover elkaar stonden waren aan elkaar gewaagd. En hoe. In de eerste twee sets liep het zo gelijk op dat bijna nergens een groter puntenverschil ontstond dan twee. Toch was het Trivos die drie sets op rij de winst wist te pakken en daarmee de winst van de wedstrijd naar zich toetrok. Tegenstander Tecona-ADC D1 pakte de laatste set, een schrale troost voor de club uit Urmond.

Trivos dames 1 start dit seizoen met een wat krappere bezetting dan afgelopen jaren. Negen speelsters telt het team, waarvan twee middens en dus geen reserve. Gelukkig heeft Trivos nog steeds voldoende jeugdige talenten en was het Norah van Beers die deze wedstrijd op mid reserve mocht staan. Pas dertien jaar oud, spelend met hetzelfde rugnummer, was ze er tijdens het oefenprogramma ook bij.

Coach Peter Groenen stelt deze wedstrijd viermaal dezelfde speelsters op in de basis. De eerste set start voor Trivos verdedigend niet goed, verschillende ballen ketsen af. Toch blijven de teams dicht bij elkaar en loopt ADC niet uit. Mede ook door de vele uit- en netservices. Trivos heeft ook moeite om het blok dicht te zetten. De scherpte ontbreekt bij de Wijchense dames en ADC is duidelijk sterker in de pass en ook de goede set-ups vallen op. Pas aan het eind van de set keert het tij en scoort Trivos meerdere punten op rij door goede aanvallen van Anne Veenstra en Korinda Kant. Ook verdedigend zien we meer stabiel spel van libero Evi Bosmeijer. Een ace op de service van Vera de Weerdt brengt het team eindelijk op voorsprong, het is 22-21. Kristy Goijarts beslist de set uiteindelijk met een mooie diagonale klap op 25-23.

Set twee start met een betere verdediging en meer variatie in de aanval van Trivos, maar het blok is nog steeds niet op orde. Het blijft ook nu gelijk opgaan, ondanks het betere spel. Na twee aces van Anne Veenstra en even later Esmee Driessen staat Trivos op voorsprong en is het 10-8. Vera de Weerdt gooit er daarna een De Weerdtje in en prikt de bal in het gat bij ADC, 11-8. De dames uit Urmond vechten terug en pas na een mooie diagonale aanval van Kristy Goijarts is de stand weer gelijk, het 14-14. Harde aanvallen volgens, maar ADC blijft bij en pas bij 23-23 is de stand weer gelijk. Daarna wordt het nog drie keer gelijk. Uiteindelijk beslist Trivos de set bij de stand van 28-26.

Voor het eerst in de wedstrijd loopt Trivos meteen aan het begin van de derde set uit. Bij 8-4 vraagt ADC al de eerste time-out aan. Het spel is sneller en de spirit van ADC lijkt een beetje geknakt. Maar door tikballen en smashes in het blok kruipen de Limburgse dames dichterbij naar 12-10. Een time-out van Trivos brengt geen verandering en ADC komt terug tot 15-16. Toch komt die verandering wel als Peter Mariska Steenhuis in het veld brengt voor Vera de Weerdt. Middenaanvalster Esmee Driessen vult het gat op dat Vera achterlaat en valt in als setter. Dat pakt goed uit. Trivos komt terug tot 20-16, waarna setter Lonneke Hoffmans in het veld komt voor Kristy Goijarts en Esmee weer verschuift naar het midden. Daarna geeft Trivos de voorsprong niet meer uit handen. Na een snelle set-up door Lonneke Hoffmans en een smash van Debbie de Graaf volgt de langste rally  van de wedstrijd. Kristy, Anne, Evi en Korinda, tja eigenlijk alle speelsters hebben deze rally wel een mooie redding en na een laatste slag in het net door ADC is het 25-22 en 3-0 voor Trivos.

De spirit zit erin. Set nummer vier start met overtuigende aanvallen van Debbie de Graaf en Korinda Kant. Niks spelen op safe, de dames slaan lekker door. Debbie de Graaf is flink op drift deze set, ook met haar blok. Toch worden er ook fouten gemaakt en komt ADC terug. Als het 15-15 wordt, komt de omslag. Snel spel en aanvallen op midden van Esmee Driessen brengen geen verandering. Bij een mooie aanval van Mariska Steenhuis en blok van Debbie de Graaf wordt het nog 21-22 maar het mag niet meer baten. De dames van ADC beslissen de set zelf met een smash. Het is 22-25. Met slechts een puntenverschil van vier (Trivos: 100, Tecona: 96) was deze wedstrijd er een waarbij de uitslag gemakkelijk anders had kunnen uitpakken…

Na afloop vragen we een van de uitblinkers van vandaag, Kristy Goijarts, naar haar beleving van de wedstrijd. Eigenlijk zou de zestienjarige diagonaal vorig seizoen al aan het eerste team zijn toegevoegd, maar een lelijke blessure hield haar driekwart jaar van het veld. “Het is geweldig om nu eindelijk hier te staan. Ik heb de eerste set maar weinig set-ups gekregen maar de sets die ik kreeg, waren raak. Later in de wedstrijd kreeg ik meer ballen, een heerlijk gevoel om die erin te slaan.” Ook coach Peter Groenen is tevreden: “Er werden beduidend minder persoonlijke fouten gemaakt. Dat we de eerste wedstrijd vier punten hebben gepakt is een fijne basis voor volgende week om op verder te borduren. Ik denk dat het dan eenzelfde soort wedstrijd wordt. Als we de rust weten te bewaren wordt het een goede match.”