Vierdaagse 2019 en Dar: weetjes en cijfers

4Daagse
Van onze redactie
13 juli 2019
De Vierdaagseweek, een week vol feesten, wandelaars, drukte, gezelligheid en ook een week vol met afval. Ook dit jaar is afval(scheiding) en een schoon en fris evenement tijdens de Vierdaagse belangrijk. Het doel van de Vierdaagsefeesten en Dar is om het evenement steeds duurzamer en schoner te maken.



Niet alleen Nijmegen-binnenstad, óók op de Dag van Wijchen
Elke Vierdaagse werken Dar-medewerkers hard om de Vierdaagse schoon en fris te houden én steeds verder te verduurzamen. Uiteraard ook op Roze Woensdag, de Dag van Wijchen. Hoeveel medewerkers dit werk doen en hoe en wanneer zij daar containers, wagens en ploegen voor inzetten leest u onderaan dit bericht. Elk jaar gaat Dar er weer voor om nóg sneller, schoner, frisser, duurzamer en beter het werk te doen. Met medewerkers die een week lang alle zeilen bijzetten om dit voor elkaar te krijgen. Zo dragen ze eraan bij dat iedereen fris kan lopen, feesten, werken en bewegen tijdens de Vierdaagse. Iedereen kan zelf ook meehelpen afval op de grond te voorkomen: wandelaars en publiek vinden langs de route voldoende containers om afval weg te gooien.



Kijk! Afval = grondstof
Afval is geen afval, maar grondstof als je het goed scheidt. Onder het motto Kijk! Afval = grondstof zamelt Dar zoveel mogelijk afval gescheiden in zodat het weer als grondstof voor nieuwe producten gebruikt wordt, ook tijdens de Vierdaagse.
In 2025 helemaal circulair en schoon zijn, dat is waar Dar en de Vierdaagsefeesten voor gaan. Dan is al het afval weer grondstof voor nieuwe producten, zo wil men bijvoorbeeld de beker weer terug als beker. Het liefst houdt Dar ook bij de Vierdaagsefeesten net als thuis overal het afval gescheiden. Dat lukt nu nog niet overal maar elk jaar gaan de Vierdaagse en Dar wel een stapje verder. Alle feestvierders, bezoekers en lopers kunnen Dar daarbij helpen!



Never give up on your cup
Hoe zou jij het vinden als iemand jou laat vallen? Laat je beker niet vallen, maar stop 'm in de afvalzak of breng hem terug naar de bar. Vertrapte plastic bekers en flesjes kunnen niet goed meer gerecycled worden. Hoe viezer de bekers zijn, hoe minder goed ze gerecycled kunnen worden.



Op sommige locaties staan afvaleilanden voor gescheiden inzameling van plastic bekers en restafval. Deze plastic bekers brengt Dar direct, zonder te sorteren, naar een verwerker die de bekers met hoge kwaliteit kan recyclen. Dar roept bezoekers op zoveel mogelijk plastic bekers apart in te zamelen op de plekken waar dat kan. Houd jij ook een oogje in het zeil, vooral als het laat en gezellig is? Het vervuilde afval uit de grote zakken van de andere afvalpunten gaat naar een fabriek die het plastic machinaal scheidt, waarna het gerecycled kan worden.



Ook na en naast de Vierdaagse gaat alles door
Tijdens de Vierdaagse haalt Dar, met uitzondering van oud papier, ook ‘gewoon’ het afval op en zijn de milieustraten open met aangepaste openingstijden. En ook ná de Vierdaagse staat Dar klaar: op de Vierdaagsevrijdag is de Via Gladiola is een paar uur na de laatste wandelaar al weer ’ gewoon’ schoon en bereikbaar. Om 5 uur ’s ochtends op zaterdag 20 juli start in de binnenstad de schoonmaak na de Vierdaagsefeesten. Door afbouw van podia kan Dar niet direct overal bij in verband met veiligheid. Maar wat al kan wordt meteen opgeruimd. Ook hierbij geldt: hoe minder afval op de grond belandt, hoe sneller het weer schoon is!

Dar wenst alle wandelaars en feestgangers een fantastische en frisse Vierdaagse! "Laten we er samen weer een mooie, schone en frisse Vierdaagse van maken."

Meer informatie
Meer informatie over de Vierdaagse en afval is te vinden op www.dar.nl/vierdaagse.



Cijfers & Weetjes 
Afvalbakken en -zakken zijn tijdens de Vierdaagsefeesten- en marsen te zien. Minder goed te zien zijn de vele Dar-medewerkers die elke dag vanaf 05.00 of 06.00 uur aan de slag gaan om het afval van de feesten op te ruimen. Om 10.00 uur is de binnenstad weer schoon en fris voor een nieuwe Vierdaagsedag. Een grote klus, die de Dar-medewerkers ieder jaar weer met plezier klaren. Ze zorgen niet alleen dat de stad er elke dag weer schoon en fris uitziet voor lopers en bezoekers. Ze zorgen ook dat al het afval dat deze week ontstaat, op een goede manier wordt verwerkt.



Hoeveelheden 
Gemiddeld zamelt Dar in de Vierdaagseweek in totaal 400 ton afval in. Dit is afval van de feesten in het centrum, maar ook afval van Heumensoord, de Wedren en natuurlijk de Via Gladiola. Op de Via Gladiola (St. Annastraat tijdens de intocht) zamelen de medewerkers alleen al gemiddeld 27 ton aan afval in.

Vierdaagse 2019 Nijmegen in getallen (circa) 

Algemeen 
• 60 Dar-medewerkers die dagelijks zorgen voor een frisse stad
• 50 voertuigen; van grote inzamelwagens tot kleine veegmachines
• 320 containers bij Heumensoord voor verschillende afvalsoorten

Binnenstad 
• Bijna 300 knapzakken (houders met grote zakken erin) in de stad en op de in- en uitlooproutes. Ruim 2/3 daarvan staan in de binnenstad. Op een deel van deze knapzakken borden om afvalpunt aan te geven. Afval uit deze afvalzakken wordt na inzameling uitgesorteerd zodat de verschillende afvalsoorten weer gebruikt kunnen worden voor nieuwe producten.
• 19 afvaleilanden op festival op ‘t Eiland, Otis park, de Ramblas en Valkhoffestival.
• 3 Greenteams op, Otis, Ramblas en festival op ‘t Eiland voor de inzameling van plastic bekers.
• 1 Bekerorgel op Festival op ’t Eiland voor het inzamelen van plastic bekers. Deze wordt officieel in gebruik genomen op zaterdag 13 juli om 16.00 uur.

Grote schoonmaak Via Gladiola 
Op vrijdag werkt Dar met ongeveer 60 medewerkers om de Via Gladiola zo snel mogelijk weer vrij en begaanbaar te maken. Met de grote schoonmaak op Via Gladiola worden daarnaast 14 veegmachines, 14 klepwagens en 6 kraakpersvoertuigen ingezet. De grote schoonmaakactie op Via Gladiola start rond 17.00 uur.

Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties