Wonen

Gepubliceerd op 20 december 2018

Vereniging De Rivierduin gaat mogelijk 12 woningen bouwen in Bergharen 

Gemeente Wijchen en De Rivierduin tekenen intentieovereenkomst 

Donderdag 20 december 2018 hebben wethouder Geert Gerrits en bestuursleden Bas Bruisten (voorzitter) en Hilco van den Boogaart (secretaris) van Vereniging De Rivierduin een intentieovereenkomst ondertekend. Dat gebeurde in het Huis van de gemeente in Wijchen. Doel van de intentieovereenkomst is om 12 woningen in Bergharen in eigen beheer te kunnen bouwen. De gekozen manier van samenwerken heet Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). 

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) is een vorm van projectontwikkeling waarbij toekomstige bewoners gezamenlijk opdrachtgever zijn voor hun eigen nieuwbouwproject. De intentieovereenkomst heeft tot doel om uiteindelijk in Bergharen 12 nieuwbouwwoningen te kunnen bouwen. De gemeente en Vereniging De Rivierduin gaan nu verder samenwerken om tot een haalbaar plan te komen. Wethouder Gerrits stelt over de samenwerking: “Wij waarderen het enorm dat inwoners uit Bergharen de handschoen zelf hebben opgepakt. Deze mensen zijn echt betrokken bij hun dorp. Met deze aanpak kan woningbouw bijdragen aan de leefbaarheid in deze kern. Als gemeente proberen wij het initiatief daarom zoveel mogelijk te ondersteunen.” Gerrits is blij met de overeenkomst. “Met deze intentieovereenkomst spreek je vooral ook het vertrouwen in elkaar uit, dat is belangrijk.” Voorzitter Bas Bruisten voegt eraan toe: “Je weet dat je door deze overeenkomst altijd op elkaar kunt terugvallen. Het feit dat je de intentie om samen te werken nu hebt vastgelegd, geeft houvast.”

Archeologisch onderzoek
Het bouwproject moet straks ruimte gaan bieden aan maximaal twaalf kavels. Op elk kavel komt één woning. De kavels liggen nu nog op grond van de gemeente. Later in het traject gaat de gemeente de grond verkopen aan de leden van Vereniging De Rivierduin. De toekomstige bouwlocatie ligt tussen de Molenweg en de Wijksestraat (in het verlengde van de Ploegweg). De eerstvolgende stap is archeologisch onderzoek. Dit onderzoek is bedoeld om optimaal in beeld te krijgen waar de woningen het beste gebouwd kunnen worden. Vervolgens wordt er een stedenbouwkundig plan gemaakt waarin leden hun woonwensen aangeven. Dit gebeurt in samenspraak met de gemeente.

De gemeente Wijchen en Vereniging De Rivierduin verwachten – als het proces naar tevredenheid verloopt – in het voorjaar van 2019 te kunnen starten met de noodzakelijke bestemmingsplanprocedure.

Tags: , , , , , , , ,
Naar boven ↑  • Partners