Tips voor brandveilige vakantie van Veiligheidsregio Gelderland-Zuid

Van onze redactie
7 juli 2020
De komende weken staan in teken van een veilige zomer of vakantie. Veiligheid is voor iedereen die woont, werkt en verblijft in onze regio een belangrijk thema.

Brandveilige vakantie

Op 11 juli start voor veel inwoners van het gebied Gelderland-Zuid officieel de zomervakantie! Gaat u er lekker tussenuit? Neem voor vertrek nog even de brandveilige vakantietips door. Met deze tips in uw achterhoofd vergroot u de kans op een ontspannen en veilige zomervakantie! Tips:

  • Hebben apparaten geen stroom nodig als u weg bent? Trek dan de stekker eruit!

  • Haal glazen decoratie uit u vensterbank. Als de zon schijnt kunnen die werken als vergrootglas en dat kan brand veroorzaken.

  • Kijk uit met gasflessen. Bewaar en vervoer ze bij voorkeur rechtop en gebruik goedgekeurde slangen en drukregelaars.

  • Gaat u met de caravan op pad? Gebruik dan een blauwe, spatwaterdichte CEE-stekker om hem aan te sluiten op een 220-voltinstallatie.

  • Gaat u varen? Ook op een boot is brand heel gevaarlijk. Gelukkig is bluswater dichtbij, maar zorg dan wel dat je altijd een emmer aan een lijn bij de hand hebt.

  • Droogte vergroot de kans op een buitenbrand of natuurbrand. Kijk uit met open vuur of een barbecue en wees extra alert in natuurgebieden.

  • Toch dringend hulp nodig? Het is goed om te weten dat 112 niet alleen het alarmnummer is in Nederland, maar in alle 28 lidstaten van de Europese Unie.


Kijk ook op brandweer.nl Op de website van de brandweer vindt u verschillende folders vol met adviezen en tips. Speciaal voor de vakantieperiode is er de folder ‘Brandveilige vakantie’ samengesteld. In deze folder besteden we aandacht aan gasflessen, elektriciteit, barbecues en vuurkoven en veiligheid aan boort. Kijk op www.brandweer.nl/vakantie

Brandveilig parkeren  

Geef hulpdiensten de ruimte

Op een vervelende vakantiefile zit natuurlijk niemand te wachten. Vaak worden deze files veroorzaakt door een ernstige aanrijding, waardoor de hulpdiensten in actie komen. Bij dit werk telt iedere seconde en dat vraagt enige alertheid van ons allemaal. Het grootste voertuig van de hulpdiensten is een brandweerwagen en deze is een stuk breder dan een gemiddelde personenwagen. Zie je de hulpdiensten naderen, blijf dan vooral kalm en maak ruimte zonder het overige verkeer in gevaar te brengen.

Maar ook op het vakantieadres kun je oog hebben voor veiligheid door je auto te parkeren in de aangegeven parkeervakken. En als deze vakken niet zichtbaar of onduidelijk zijn, houd er dan rekening mee dat een brandweerwagen 3,5 meter nodig heeft om te kunnen passeren. Geef de hulpdiensten dus de ruimte, dan kun jij rustig genieten op een gezellig terrasje of verfrissing zoeken aan het water.

Brandveilig  op kamers

Het nieuwe collegejaar staat op het punt te beginnen. Je hebt al een kamer gevonden en ingericht. Maar is het in je studentenhuis ook brandveilig? Met eenvoudige middelen en maatregelen kun je samen met je huisbaas je studentenhuis brandveiliger maken.
Niet alleen de verhuurder is verantwoordelijk voor de brandveiligheid in een studentenhuis. Ook de huurder zelf is verantwoordelijk.

De verhuurder is verantwoordelijk voor:

  • rook- of brandmelders;

  • voldoende (gecontroleerde) blusmaterialen;

  • het voldoen aan bepaalde bouwtechnische eisen.


De studenten in de woning zijn verantwoordelijk voor:

  • vrije vluchtwegen;

  • dichthouden van de branddeuren;

  • toegankelijkheid van blusmaterialen.


Meer tips? Lees dan verder via: https://www.brandweer.nl/brandveiligheid/studentenhuizen


Dit bericht delen:

Advertenties