Uitgelicht

Gepubliceerd op 15 augustus 2019

Thomas de Jong uit Wijchen vertrekt met zelfgebouwde zonneauto naar Australië

  Samen met 25 andere studenten van de Technische Universiteit Eindhoven vertrekt de Thomas de Jong (22) uit Wijchen deze week naar Australië voor het wereldkampioenschap voor zonneauto’s. “Na een jaar van heel hard werken is het eindelijk tijd om te vertrekken en de wereldtitel te verdedigen.”

Sinds september werkt Thomas als werktuigbouwkundige aan het ontwerpen en bouwen van een gezinsauto op zonne-energie: Stella Era. In oktober hoopt het team met deze zonneauto de wereldtitel voor de vierde keer in de wacht te slepen.

  “Hopen op geen problemen”
Zowel de zonneauto als het batterijpakket waren in 2017 meerdere weken vertraagd door transportproblemen. Gelukkig kwamen beide ‘pakketten’ uiteindelijk net op tijd aan voor de race. Thomas vertelt: “We hebben dit jaar veel risico’s afgevangen door de batterij al eerder per boot te versturen, maar het blijft natuurlijk spannend. Elke dag vertraging gaat van de voorbereidingstijd af en die hebben we hard nodig.”

De gezinsauto Stella Era vliegt vanaf Schiphol naar Sydney, waarna ze met een vrachtwagen naar Darwin wordt gebracht. Volgens planning komt ze daar begin september aan, waarna de studenten verder kunnen met de voorbereidingen. “We moeten de zonneauto natuurlijk nog verder testen, maar daarnaast is moeten we ook het team optimaal voorbereiden. We oefenen alle protocollen en mogelijke situaties totdat we die kunnen dromen.” aldus Thomas.

  Start van het avontuur in de Outback
De studenten zelf vertrekken op zondag, de dag na het vertrek van de auto. Thomas: “We vliegen eerst naar Adelaide, om vervolgens van Adelaide naar Darwin de wedstrijd in tegenovergestelde richting te doen”.

In Darwin, het startpunt van de race, hebben de studenten vervolgens een maand om de puntjes op de i te zetten. Thomas: “We hebben in het afgelopen jaar een auto gebouwd en daar kunnen we heel trots op zijn. Maar nu komt het moment dat we aan de rest van de wereld gaan laten zien wat we hebben bereikt. De komende maanden moet er dus nog veel gebeuren, pas na de finish is het tijd voor vakantie.”

De Bridgestone World Solar Challenge
Het wereldkampioenschap voor zonneauto’s begint op 13 oktober en vindt plaats over een afstand van meer dan 3000 kilometer. De wedstrijd kent twee klassen: een klasse voor raceauto’s en een voor zonneauto’s die twee of meer personen kunnen vervoeren. Solar Team Eindhoven doet met de gezinsauto Stella Era mee aan de klasse voor gezinsauto’s.

  

Tags: , , , , , , ,
Naar boven ↑  • Partners