Gemeente

Gepubliceerd op 23 april 2019

tentoonstelling Veterans View: door de ogen van veteranen

Burgemeester Hans Verheijen opent op vrijdag 26 april om 11.30 uur in de Bibliotheek Wijchen de tentoonstelling ‘Verhalen over Wijchen tijdens WOII’. Verhalen van Wijchenaren zijn voor deze tentoonstelling verzameld. Blikvanger van de tentoonstelling is een groot kunstwerk, de Verhalenbaret.

Door de ogen van veteranen
Meer dan 100.000 Nederlanders mogen zich veteraan noemen. Zij zijn uitgezonden over de hele wereld en hebben zich met gevaar voor eigen leven ingezet voor vrede en veiligheid. Stichting Nederlandse Veteranendag wil de erkenning en waardering voor veteranen vergroten.  Aan het einde van hun opleiding krijgen alle militairen een baret. De baret symboliseert trots, trouw en verbondenheid met elkaar. Van dit symbool werd een interactieve variant gemaakt: De Verhalenbaret.

Stap in het hoofd van vijf veteranen. Ga mee op missie met Manja Blok, de eerste F-16 pilote die operationeel heeft gevlogen. Reis mee met Patrick Cammaert naar Cambodja voor zijn eerste grote missie als bataljonscommandant. Je bekijkt de wereld even door hun ogen en ontdek je de waarde van hun missie.

Verhalen
De rode draad bij alle herdenkingsactiviteiten in Wijchen zijn verhalen over oorlog en vrijheid – zowel historische als actuele – ophalen en brengen. De tentoonstelling wil graag het gesprek op gang brengen over de betekenis van de Tweede Wereldoorlog, de bevrijding en vrijheid voor nu en voor de toekomst. Doel is ook om het besef te vergroten dat 75 jaar na de Tweede Wereldoorlog vrijheid nog steeds kwetsbaar is en inzet vraagt van iedereen. En herdenken en vieren versterken door nieuwe tradities te stimuleren, passend bij de tijd en de nieuwe generatie.

Waar en wanneer
Van 26 april tot en met 12 mei staat de verhalenbaret in de bibliotheek. Kom je ook kijken en luisteren onder de baret?

  Foto via website gemeente Wijchen

Tags: , , , , , ,
Naar boven ↑  • Partners