Stukje geschiedenis Kasteel Wijchen teruggebracht

Gemeente
Van onze redactie
31 maart 2021
Op 31 maart gaf Dorien van den Bogaard de resten van een 17e eeuwse zware paal met ijzeren paalschoen aan Rylana Seelen, directer van het Museum Kasteel Wijchen. De vader van Dorien redde de paal uit de kelder van het Kasteel toen deze in de jaren 90 werd verbouwd. Na zijn dood vond zij de paal in de schuur en gaf de paal terug aan de gemeente.

17e eeuwse zware paal van het Kasteel nu in Museum Kasteel Wijchen
Het gaat om de resten van een zware paal met een ijzeren paalschoen uit de tweede helft van de 17e eeuw. In de jaren 90 werd het Kasteel verbouwd. In de kelder waren ze aan het werk om een lift en toiletblok te bouwen. De opzichter van die verbouwing was Theo Albers, de vader van Dorien. Hij heeft de paal ‘gered’, want er was toen nog geen begeleiding van een archeoloog tijdens dat soort werkzaamheden.

  17e eeuwse zware paal van het Kasteel nu in Museum Kasteel Wijchen

“Ik ben heel blij dat we dit stukje geschiedenis nu hebben kunnen laten onderzoeken door een archeologisch bureau. Zij hebben ontdekt dat de paal uit de tweede helft van de 17e eeuw komt. Zij hebben de paal ook geconserveerd. Dat betekent dat het nu niet verder kan vergaan door bijvoorbeeld roestvorming. Het krijgt nu een mooi plekje in het museum”, aldus een trotse wethouder Paul Loermans.

Enige paal die nu weer in Wijchen is
"Tijdens de werkzaamheden in de jaren 90 hebben ze meer palen gevonden. Eén daarvan is toen door iemand van de universiteit van Delft meegenomen en voorzien van een datum. Dat was een  14e eeuwse paal. Die paal is helaas verdwenen. De paal die we nu hebben is de enige paal met paalschoen die er nog over is van die verbouwing."




Rylana Seelen, directeur Museum kasteel Wijchen: “Deze bijzondere vondst draagt bij aan het verhaal over de geschiedenis van de bewoners van het kasteel. De pas opgegraven 14e eeuwse muur, de 17e eeuwse waterput en deze bijzondere paal en paalschoen maken de puzzel over de geschiedenis van het kasteel steeds completer. Natuurlijk kunnen we niet wachten om dit te laten zien in de museumpresentatie. Aan het einde van dit jaar kan iedereen deze bekijken in het opgeknapte kasteel. Het souterrain van het kasteel is dan helemaal toegankelijk voor publiek.”

  V.l.n.r. Rylana Seelen, José Albers naast haar zus Dorien van den Bogaard, Paul Loermans, Ester van der Linden en Nick Derks.

Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties