Carnaval

Gepubliceerd op 10 februari 2019

Prins John wil het openbaar carnaval uitbreiden!

John Toonen is dit jaar prins carnaval in ons Urnerijk. Tijdens het 11/11 spektakel 2018 op de markt werd Prins John met zijn gevolg “officieel bekend gemaakt”.

En na “de Prinsenreceptie” wacht op 16 februari in Sterrebosch “de Naamsverandering”. Hierna volgen op zondag 3 maart in de ochtend op het kasteel “de Sleuteloverdracht” en ‘s middags “de Wijchense Reut” (Optocht). Verder wil onze prins “Schik op de Mert” een warm hart toedragen als openbare Wijchense carnavalsactiviteit! Hierover straks meer.

Want allereerst maar eens vragen aan John waarom hij nu prins carnaval van Wijchen is geworden en hoe dat in zijn werk gaat?
John: “Na al een keer eerder benadert te zijn geweest werd ik in maart nogmaals gebeld door het UK met de vraag of ik dit jaar prins van het Urnerijk wilde worden, ik heb dit toen met mijn vrouw Sandra overlegd en we zijn daarna nog op gesprek geweest bij het UK over wat het allemaal inhield. Thuis hebben samen toen nog eens om de keukentafel gezeten en hebben we besloten om het te gaan doen. Het carnaval vier ik al 25 jaar met de Bende van Ellende wat ieder jaar weer een groot feest is.
Nu beleef ik het carnaval natuurlijk eens van de hele andere kant. Bij een prins horen dan natuurlijk ook nog 2 adjudanten en 2 pages. Mijn Adjudanten heb ik binnen de bende gezocht dit zijn Hans Toonen en Leon Cobussen geworden zoals inmiddels ook al wel bekend is. Met z’n 3-en zijn we toen op zoek gegaan naar onze pages. Als prins kies je 1 page uit, daarna mag zij zelf een naam doorgeven met wie ze graag page zou willen zijn. Anouk Hermsen kende ik via Umberto omdat ik daar nog af en toe ober en zij daar ook werkte. Zij heeft de naam van Femke van de Vondervoort doorgegeven. Daarna hadden we de groep dus compleet. We hebben een leuke groep en kunnen het prima met elkaar vinden.

Vanaf de proclamatie zitten we in een soort van rollercoaster en hebben we al heel wat bezoekjes gebracht en officiële plichtplegingen gehad. Zo zijn we al bij de Blauwkoppen, de Moaspruvers, de Berendonckers, het letste feestje van de Wozokotten, de Moaslanders, de Stadspompers, de Wurmesoppers, de Wielwaoiers (Nederasselt), de Raore Schutters (Heumen), de Berggeiten (Berg en Dal), in Pomperstad (Ravenstein), de Neutekrakers, een aantal thuisbezoekjes en het Prinsentreffen in Nijmegen geweest. Het is geweldig om te zien hoe al die verenigingen op hun eigen manier kleur geven aan het carnaval.

En dan hebben jullie gekozen voor het thema Kleurrijk, waarom? “Kleurrijk staat voor een openbaar carnaval voor jong en oud dit vieren we samen. Iedereen is gelijk en er wordt nergens geen onderscheid in gemaakt. Het is een feest voor iedereen. Je kan en mag zijn  wie je wilt. Kleur maakt het leven mooier, je wordt er vrolijk van en het zorgt voor een goede sfeer. We verwachten ook een zeer kleurrijke reut in het Urnerijk dit jaar”.

Je wilt aan het “openbaar carnaval” iets gaan toevoegen. Dat heeft trouwens al jarenlang niemand meer gedaan. Waarom? “Ja, ik vind het altijd jammer voor Wijchen dat veel mensen carnaval gaan vieren bijvoorbeeld in Cuijk of Den Bosch terwijl je daar dan toch weer met al je vrienden uit Wijchen staat. Dan moet je dus zelf actief worden. We hebben met 6 Wijchense carnavalisten het evenement “Schik op de Mert” over genomen van de Wijchense horeca. Dit is vorig jaar voor het eerst gehouden en wij hopen dit verder uit te kunnen breiden.

Dit evenement dat op dinsdag 5 maart van 11.11 uur tot 16.11 uur is voor iedereen gratis toegankelijk. Je krijgt dan een fantastisch feestprogramma voorgeschoteld en je kunt tegen betaling een strippenkaart kopen waar je een aantal consumpties op kan nuttigen en een gratis ontbijtje op kan scoren. Tevens hebben wij buttons laten maken waarmee je kunt laten zien dat je het Openbaar Wijchens Carnaval een warm hart toe draagt. Deze kun je voor € 5,- kopen. Alle info kan je trouwens vinden op de Facebookpagina Schik op de Mert.

We hopen met dit nieuwe event op de carnavals dinsdag bij te dragen aan nog meer carnavalsplezier in ons mooie en kleurrijke Urnerijk!”

Ons rest nog om deze aardige en initiatiefrijke prins John met zijn gevolg een geweldig Kleurrijk Jaar toe te wensen! 3x Alaaf!!!

Tags: , , , ,
Naar boven ↑  • Partners