Origineel oorlogsdagboek Marie van Kessel gevonden en te zien in Museum Kasteel Wijchen

Uitgelicht
Van onze redactie
5 december 2019
In de oorlogsjaren 1940-1945 hield de Wijchense Marie van Kessel een dagboek bij. Van het originele dagboek zou alleen een typoscript bewaard zijn gebleven. Maar Museum Kasteel Wijchen heeft het originele dagboek weten te achterhalen. Het dagboek is vanaf nu te zien in de tentoonstelling Vrij! Wijchen herdenkt ’40-’45.

Marie van Kessel uit Wijchen begint haar dagboek op 10 mei 1940, de dag waarop het Duitse leger Nederland binnenvalt. Ze is dan 48 jaar. Samen met haar zus Drika heeft ze een kruidenierswinkel vlakbij het station.

Ze beschrijft het begin van de oorlog en de komst van Duitse militairen in Wijchen, het dagelijkse leven en de gevolgen van de Duitse terreur op het leven van de mensen in Wijchen. Centraal in haar dagboek staat de angst en onzekerheid als gevolg van de bezetting. Ze beschrijft begrafenissen van militairen, de komst van de bevrijders, maar ook het angstwekkende geluid van de vele vliegtuigen en de ontreddering bij het bombardement van Nijmegen op 22 februari 1944. Ze heeft aandacht voor zowel de Nederlandse als de Duitse militairen en burgers. In september 1944 beschrijft ze de strijd rond de bevrijding en de komst van de vele evacués uit Nijmegen, Groesbeek en Beek. En de vele Duitse krijgsgevangenen op het station van Wijchen.

  Marie’s dagboek eindigt met het einde van de oorlog en de vreugde in Wijchen over de terugkeer van Wijchenaren uit Duitsland. Ze beschrijft hoe het gewone leven weer langzaam op gang komt. In augustus 1946 stopt ze met het opschrijven van wat er om haar heen gebeurt.

Originele dagboek in Den Haag
Het dagboek is na de oorlog waarschijnlijk door Marie zelf uitgetypt. En tot voor kort werd gedacht dat alleen deze getypte versie bewaard is gebleven. Maar onlangs kwam Museum Kasteel Wijchen - via Stichting Vrienden Museum Kasteel Wijchen - ter ore dat het originele handgeschreven dagboek in Den Haag wordt bewaard  door familie van Marie van Kessel. Het museum heeft daarop contact gezocht met de familie, en zij waren graag bereid het dagboek in bruikleen te geven voor de tentoonstelling Vrij! Wijchen herdenkt ’40-’45. Vanaf nu is het verhaal van Marie en haar  handgeschreven dagboek in de tentoonstelling te zien.

Tentoonstelling
“Vrij! Wijchen herdenkt ’40-‘45” vertelt het oorlogs- en bevrijdingsverhaal van bewoners van Wijchen en omgeving. Met bijzondere objecten, foto’s, filmbeelden en ooggetuigenverslagen geeft de tentoonstelling een lokale kijk op de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog. “Vrij!” sluit aan bij de nationale herdenking en viering van 75 jaar bevrijding, vrede en vrijheid. Leer, beleef en ontdek de tijd die langzaam verschuift van ‘memory’ naar ‘history’.

Voor meer informatie: www.museumwijchen.nl.

Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties