politiek

Gepubliceerd op 22 februari 2018

Niftrik in Den Haag op de kaart

De inwoners van Niftrik zijn de snelwegoverlast die de A50 veroorzaakt meer dan beu. De oorzaak ligt met name in het toegepaste type asfalt en de voegconstructie van de brug naar Ravenstein. Ook de geluidschermen zijn alles behalve optimaal. D66 Wijchen heeft zich zich via de landelijke politiek sterk gemaakt om hier wat aan te gaan doen.

De verantwoordelijkheid voor de A50 ligt bij de landelijke overheid en bij Rijkswaterstaat. Naar aanleiding van de vraag van D66 Wijchen aan wethouder Loermans over de kapotte geluidsschermen bij Niftrik in mei 2017 gaf aan dat Rijkswaterstaat heeft verzekerd dat de reparatie zou gebeuren. Vervolgens gaf hij ook in De Gelderlander aan: “We hebben weinig invloed daarop.”

  Al voor de vragen aan de wethouder heeft D66 Wijchen zich al sterk gemaakt om de problematiek rondom de geluidsoverlast op de kaart te zetten. Een en ander resulteerde in het opnemen hiervan in het landelijk programma van D66 voor de Tweede Kamerverkiezingen. Niet voor niets, zo blijkt. De fractie van D66 is in Den Haag er mee aan de slag gegaan. In november 2017 bracht de lokaal afgevaardigde D66-Tweede Kamerlid Rob Jetten al samen met de wethouder een bezoek aan Niftrik om poolshoogte te nemen. Onder andere sprak hij met de Leefbaarheidsgroep en gaf later via Twitter aan: “Ik ga uitzoeken of maatregelen mogelijk zijn.” Belofte maakt schuld en Jetten heeft samen met D66 collega Matthijs Sienot schriftelijke vragen ingediend bij de minister van Infrastructuur en Waterstaat.

Kern van de vragen is niet alleen om de problematiek te laten onderkennen door de minister, maar ook op te roepen tot onderzoek én maatregelen. Zo wordt er gevraagd waarom er in 2013 geen extra stil dubbellaags zeer open asfaltbeton is gebruikt bij de toenmalige vernieuwing van het tracé. Ook stellen de leden de vraag of de voegconstructies alsnog aangepast gaat worden en welke maatregelen er kunnen worden genomen om de geluidschermen te verlengen en te verduurzamen.

 

Lokale partij met landelijk netwerk
“Als je verkondigt dat je lokaal betrokken bent met de kracht van een landelijke organisatie, dan moet je daar ook naar handelen”, aldus Arjan Moerman, voorlichter en kandidaat-raadslid. “De bereikbaarheid van onze gemeente is een groot goed, daar heeft met name Willy Brink al meermaals een beroep gedaan op onze connecties binnen de provincie en Den Haag. Het kan natuurlijk niet de bedoeling zijn dat dit tot grote mate van overlast kan leidt bij de inwoners van Niftrik. Niet meer dan vanzelfsprekend dat we meermaals hierover contact hebben gezocht met Rob Jetten. Overigens hebben we ook de ervaringen van de inwoners van Leur en Bergharen duidelijk aangegeven. We zijn erg blij met het feit dat Jetten en Sienot nu duidelijk de geluidsoverlast aanhangig hebben gemaakt bij de minister. We zijn erg benieuwd naar de antwoorden van de minister.”

Bekijk hier de brief met schriftelijke vragen van D66 aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat.

Tags: , , , , , ,
Naar boven ↑  • Partners