Natuur

Gepubliceerd op 13 juni 2021

Leuk! Wat zijn de monumentale bomen in jouw buurt?

Via de link bit.ly/3gpeFC0 kun je zien welke monumentale bomen in jouw buurt staan. Ontdek welke prachtexemplaren er zijn en ga er eens een kijkje nemen.
Hoe bomen monumentaal worden en waarom ze beschermd moeten worden? Lees het in dit nieuwe Naturetoday-artikel. Bijvoorbeeld met hitte zijn (grote) bomen onmisbaar!

Uit het artikel o.a.: “Bomen zijn niet alleen stille getuigen van onze geschiedenis, maar ook onmisbare metgezellen. Ze geven ons schaduw en beschutting, ze leveren bouwmateriaal en ze dragen bij aan een schonere lucht. De waarde van bomen neemt toe naarmate ze ouder worden. Uit gegevens van de Bomenstichting (pdf; 620 KB) blijkt dat één boom van 150 jaar oud op een zomerse dag zo’n 8.000 liter water verdampt en dus met een bladoppervlakte van 3.000 vierkante meter aardig wat CO2 om kan zetten. Dit is vergelijkbaar met 500 bomen van 10 jaar oud. Volgroeide oude bomen zijn dus een kostbaar bezit.

Sinds 2014 verzamelt de Bomenstichting bomen die van nationaal belang zijn in het Landelijk Register van Monumentale Bomen. Om op deze lijst te komen, moeten bomen minimaal 80 jaar oud zijn, in goede gezondheid zijn en een levensverwachting hebben van 10 jaar. Daarnaast moeten de bomen ook aan één van de volgende eisen voldoen: een cultuurhistorische waarde hebben, beeldbepalend zijn voor de omgeving, zeldzaam zijn in soort, van bijzondere ecologische of natuurwetenschappelijke waarde zijn of zeldzaam vanwege omvang, hoogte of ouderdom.”

Tags: , , ,
Naar boven ↑  • Partners