Kernachtig Wijchen stelt vragen over kleinschalige particuliere woningbouwinitiatieven 

Politiek
Van onze redactie
5 februari 2021
Tim Klinkhamer van de fractie Kernachtig Wijchen diende op 5 februari 2021 vragen aan aan het college van B & W over kleinschalige particuliere woningbouwinitiatieven. Aanleiding: 

Het versnellen en bouwen van woningen is een belangrijk onderwerp in Wijchen en de regio. Kleinschalige particuliere woningbouwinitiatieven leveren een substantieel aandeel in de woningbouwopgave. Kernachtig Wijchen krijgt regelmatig vragen van inwoners over de procedure en beoordeling van ingediende initiatieven. Een aantal van deze inwoners geeft aan dat er onvoldoende transparantie is en onduidelijkheid in de wijze van beoordeling van het initiatief.

In mei 2019 is de raad middels de informatienota, Evaluatie uitvoering kleinschalige particuliere woningbouwinitiatieven, zaaknr. 29221, geïnformeerd. In deze informatienota is de gemeenteraad onder andere geïnformeerd over de bevindingen van de methodiek en over een aantal aanpassingen in de procedure. Een belangrijke aangekondigde aanpassing is het werken met een kwalitatieve ondergrens van 30 punten. Verder blijft het twee keer per jaar beoordelen van ingediende initiatieven van kracht. Inwoners vinden dit vreemd omdat aanvragen voor andere woningbouwinitiatieven zoals CPO en plannen voor grotere bouwprojecten, het gehele jaar kunnen worden ingediend. Volgens bovengenoemde informatienota vindt er na de tweede toetsingsronde, eind 2020, weer een evaluatie plaats.

Een van de terugkomende opmerkingen van inwoners is dat ze het vreemd vinden dat je extra punten kunt scoren als je schuren sloopt, ook als deze schuren ergens anders staan en eigendom zijn van een andere inwoner. Een andere opmerkelijke klacht is dat men te horen krijgt dat wanneer je iets terug doet voor de samenleving, zoals het aanplanten maasheggen, dit extra punten oplevert. Daarnaast is het voor sommige inwoners onduidelijk waarom hun initiatief wordt afgekeurd met als reden dat het buiten de bebouwde kom is, terwijl ze wel woningbouw buiten de bebouwde kom zien plaatsvinden. Met vindt het onduidelijk wat nu precies binnen en buiten de bebouwde kom is.

Kortom de fractie van Kernachtig Wijchen merkt dat er onduidelijkheid is rondom het beoordelen van kleinschalige particuliere woningbouwinitiatieven. De fractie is benieuwd naar de ervaring en mogelijke verbeterpunten van initiatiefnemers. Naar aanleiding hiervan hebben wij de volgende vragen voor het college:

Vragen: 

1. Indieners waarvan het initiatief is afgewezen ervaren onduidelijkheid over hoe zij aan de kwalitatieve ondergrens kunnen voldoen. Op welke wijze krijgen indieners te horen hoe zij het plan kunnen verbeteren?
2. Krijgen inwoners per pijler te horen hoeveel punten ze hebben behaald met het initiatief en op welk onderdeel en welke wijze ze meer punten kunnen behalen?
3. Is er een verschil in belangrijkheid (gewicht) per te beoordelen onderwerp en zo ja, op welke wijze wordt deze dan duidelijk gemaakt aan de inwoner?
4. Het maar twee keer per jaar beoordelen van initiatieven kan een wachttijd op behandeling geven van maanden. Is dit wel toegestaan en wenselijk?
5. Wat is er nodig om het aantal beoordelingsmomenten doorlopend te laten plaatsvinden of met een hogere frequentie dan twee maal per jaar?
6. Klopt het dat ervoor is gekozen om inwoners die financieel de mogelijkheid hebben om elders schuren te kunnen slopen en/of maasheggen in het buitengebied te kunnen planten, meer punten scoren?
7. Is er een kaart van Wijchen voor aanvragers waaruit duidelijk blijkt of locatie kansrijk is voor woningbouw, en waaruit blijkt of een locatie in de bebouwde of buiten de bebouwde kom ligt?
8. Ten opzichte van de bovengenoemde evaluatie in 2019 zien wij onderstaande onderwerpen graag terug in de komende evaluatie;

- Aantal ingediende initiatieven en aantal toegekende initiatieven
- aantal toegekende woningen voor starters, jongeren en senioren
- prijsklasse van de toegekend woningen
- ervaring en mogelijke verbeterpunten van indieners over de methodiek en dienstverlening

Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties