Kernachtig Wijchen stelt gemeenteraad vraag over Aandeelhouderschap ARN BV

Politiek
Van onze redactie
12 november 2019
'Aandeelhouderschap ARN BV'

Schriftelijke vraag van Kernachtig Wijchen
Ingediend op 12 november 2019

Aanleiding
Op 9 september heeft K8W een aantal schriftelijke vragen gesteld over het aandeelhouderschap van de MARN in ARN BV en de verkoop van ARN BV aandelen door Regio De Vallei. De beantwoording van deze vragen (pdf) geeft aanleiding voor een aantal vervolgvragen.

Daarnaast blijkt sinds kort dat ook Regio Rivierenland haar aandelen ARN BV zal verkopen waardoor de MARN BV als enige overheidsorganisatie aandeelhouder blijft in ARN BV. Verkoop van aandelen is alleen mogelijk wanneer de andere aandeelhouders akkoord gaan.

De aandeelhouders ARN BV zijn/waren;
Eigen aandelen ARN 490 na aankoop, 2.254
Remondis (commerciële partij) 3996
Regio Rivierenland 0 (was 588)
Regio De Vallei 0 (was 1176)
MARN 3750

Uit correspondentie tussen Regio Rivierenland en ARN Bv blijkt dat de vergoeding die ARN BV betaalt voor de 588 aandelen ruim 512 k bedraagt en hetzelfde is als de toen veronderstelde waardebepaling voor Regio de Vallei.
In de beantwoording van de schriftelijke vragen werd aangegeven dat deze bedragen vertrouwelijk zijn echter blijkt dit dus niet het geval te zijn.
De waarde per aandeel zal circa € 870,- zijn wat dus voor de MARN een bedrag zal zijn van ruim 3,2 mio en voor Wijchen bijna 440 k. De verkrijgingprijs was circa 1,7 mio wat dus een winst geeft van circa 1,5 mio.
De overheidsaandeelhouders van ARN BV hebben bij het voortzetten van het contract in 2015, een minimale korting van 20% bedongen op het verbrandingstarief. Dit zou alleen voor de aandeelhouders van toepassing zijn.

In de beantwoording van de vragen staat dat Berenschot, in opdracht van de MARN, een onderzoek uitvoert naar een mogelijke rol van ARN BV in de energietransitie in het Rijk van Nijmegen.
De gemeente Nijmegen is een belangrijke speler binnen de MARN en dit is te zien in de resultaatverdeling waarbij de gemeente Nijmegen 52% ontvangt en Wijchen 12%. Daarnaast heeft de gemeente Nijmegen grote belangen vanwege het warmtenet (ARN BV) naar Nijmegen Noord en het onderzoekt men momenteel of de wijk Dukenburg ook voorzien kan worden vanuit de ARN BV.

Vragen

1.Waarom is de MARN akkoord gegaan met de verkoop van aandelen door de 2 (overgebleven) andere overheidsaandeelhouders? Welke strategie zit daar achter en welke voordelen zijn er voor de MARN? Wat zijn de eventuele nadelen voor de MARN?
2.Welke financiële consequenties (balans) heeft deze aandelen aankoop voor ARN BV zelf? Heeft dit ook invloed op het in de komende jaren wederom (afgelopen 5 jaar) niet uitbetalen van dividend? Inschatting hoeveel geld?
3.Heeft de MARN bij ARN BV bezwaar gemaakt over het tot 2025 verlenen van de korting van 20% aan de vertrekkende partij Regio De Vallei? Wat was de korting die De Vallei in 2017 en 2018 ontving en wat zal naar inschatting het totale bedrag zijn tot 2025?
4.Wordt in het onderzoek van Berenschot de rol van de MARN in haar taakstelling afval meegnomen en wat zijn daarvoor dan de onderzoeksvragen? In hoeverre wordt hierin meegenomen de mogelijkheid voor de gemeenten om over te stappen op na-scheiding als alternatief voor omgekeerd inzamelen?
5.Welke onderzoeksvragen m.b.t. de mogelijke nieuwe rol (energietransitie) van de MARN BV zijn er opgenomen?
6.Zijn er onderzoeksvragen opgenomen om ervoor te zorgen dat ook de belangen van de afzonderlijke gemeenten en dus ook voor Wijchen, duidelijk worden?
7.Wat zijn de gevolgen wanneer het doel en de aard van een gemeenschappelijke regeling, in dit geval de MARN, significant wijzigt en is dit wel toegestaan?

Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties