Kernachtig Wijchen: "Hoe duurzaam is ARN BV?"

Politiek
Van onze redactie
20 maart 2020
Schriftelijke vraag van Kernachtig Wijchen
Ingediend 20 maart 2020
Aanleiding:

Afgelopen paar weken stonden er diverse berichtgevingen in de media over de ARN BV (Afvalverwerking Regio Nijmegen BV). Deze berichtgevingen gingen met name over negatieve milieuaspecten en onderzoeken naar de werkelijke duurzaamheid van afvalverbrandingsovens. 

De gemeente Wijchen heeft door haar deelname aan de gemeenschappelijke regeling MARN (Milieusamenwerking en Afvalverwerking Regio Nijmegen), verplichtingen aan de ARN BV voor wat betreft het aanleveren van gemeentelijke huishoudelijke afvalstromen zoals het brandbare restafval en GFT.
Bovendien is de gemeente Wijchen indirect, via deze gemeenschappelijke regeling MARN, aandeelhouder van en geldverstrekker aan de ARN BV.
Vrij recent heeft er in opdracht van de MARN een onderzoek plaatsgevonden naar de mogelijkheden om de ARN BV een prominente rol te geven in de regionale energietransitie. De verwachting is dat dit onderzoeksrapport en een informatie- en/of beslisnota op korte termijn besproken zal worden in de gemeenteraad.
Daarnaast moet de MARN en dus ook voor de gemeente Wijchen, dit jaar een beslissing nemen om het contract voor verwerking van de huishoudelijke afvalstromen al dan niet te beëindigen. Indien dit contract uit 1985 niet wordt beëindigd, zal dit nog eens 5 jaar doorlopen tot eind 2031.
Kernachtig Wijchen gaat er vanuit dat naast marktconforme verwerkingstarieven ook milieuaspecten en duurzaamheid een belangrijke rol zullen spelen in de besluitvorming.

Vragen:

In een artikel van Omroep Gelderland stond dat volgens het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) de ARN BV op plaats 2 staat van de grootste stikstofuitstoters van de provincie Gelderland.
Gezien de het Klimaatakkoord van Parijs en de uitspraak van het Europees Hof, moet de uitstoot van stikstof in Nederland fors worden beperkt.
Naast drastische maatregelen in de agrarische sector heeft de rijksoverheid ook maatregelen aangekondigd voor o.a. de industriële sector. 

1. In hoeverre was en is de gemeente Wijchen bekend met de hoge uitstoot van stikstof bij de ARN BV?

2 Heeft dit meegewogen in de verlenging van het verwerkingscontract in 2015 en wordt dit nu wel meegewogen in een eventuele voortzetting van het contract mede gezien mogelijke maatregelen vanuit de rijksoverheid?

3. Wat vindt de MARN ervan dat door het verbranden van restafval afkomstig uit het buitenland de Nederlandse stikstofmaatregelen worden tegengewerkt?

In een recent artikel in AfvalOnline wordt aangegeven dat technische deskundigen van de Europese Commissie het verbranden van afval niet als “groene investering” beschouwen. Met dit advies van EU deskundigen komt afvalverbranding in hetzelfde lijstje te staan als steenkoolenergiecentrales.
De rijksoverheid heeft aangekondigd om alle steenkoolenergiecentrales uiterlijk 2030 te sluiten. 

4. In hoeverre heeft deze uitspraak invloed op de duurzaamheidsplannen van de gemeente Wijchen en van de regio?

5. Wat gaat de MARN met deze uitspraak van de EU doen en wordt dit meegenomen in het onderzoek naar mogelijke verdere samenwerking met ARN BV?

De afgelopen weken stond in diverse media dat de EU afspraken heeft gemaakt over de circulaire economie. Dit is in Nederland o.a. vertaalt naar de VANG (Van Afval Naar Grondstof) doelstelling van nog maar 30 kg in 2025 brandbaar restafval per inwoner per jaar. 

6. Wat zijn de verwachtingen van de ARN BV m.b.t. de vollast (volledig benutten capaciteit) van de verbrandingsovens voor de komende 10 jaar gezien de Europese en nationale verplichtingen en afspraken over de VANG doelstellingen en een circulaire economie?

7. In hoeverre is vollast van de verbrandingsovens noodzakelijke voor het nakomen van (contractuele) afspraken over het warmtenet?

8. In hoeverre is deze vollast noodzakelijk als we kijken naar de uitbreidingsplannen van m.n. de gemeente Nijmegen v.w.b. het warmtenet?

Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties