School

Gepubliceerd op 28 mei 2019

Kans & Kleur wil nieuwe, flexibele basisschool in Wijchen

Het bestuur van de Samenwerkingsstichting Kans & Kleur heeft een verzoek gedaan bij de gemeente Wijchen om een nieuwe school te stichten. De nieuwe school is een initiatief van ouders en zal werken volgens een flexibel onderwijsconcept. De initiatiefgroep werkt samen met Kans & Kleur en kinderopvangorganisatie De eerste stap. 

Leer- en ontwikkelcentrum 
De nieuwe school is niet alleen een school maar ook een centrum voor kinderopvang. Het is een leer- en ontwikkelcentrum. Het concept van dit leer- en ontwikkelcentrum heeft vijf pijlers:

  • Ieder kind heeft een individueel ontwikkelingsplan;
  • Het centrum is een minisamenleving;
  • Onderwijs en opvang zijn geïntegreerd;
  • Het centrum hanteert bewezen methoden;
  • Het centrum maakt gebruik van technologische hulpmiddelen.

Kans & Kleur heeft een diversiteit aan onderwijsconcepten op haar scholen: jenaplan-, montessori-, dalton-, jaarklassen- en unitonderwijs. Het leer- en ontwikkelcentrum voegt een kleur toe aan dit scholenpalet. Ouders krijgen door de komst van dit centrum een extra optie bij de schoolkeuze voor hun kind.

Integraal kindcentrum met flexibel rooster
Kinderen leren en ontwikkelen zich de hele dag door. In het nieuwe leer- en ontwikkelcentrum zijn onderwijs en opvang geïntegreerd. Kinderen zullen de overgang tussen onderwijs en opvang minder ervaren. Kinderen volgen gedurende de dag een flexibel rooster waarin onderwijs en opvang zich gedurende de dag afwisselen en niet voor alle kinderen gelijk zijn. De nieuwe school ontwikkelt een onderwijsprogramma en rooster dat voldoet aan alle wettelijke en bekostigingseisen van de Rijksoverheid.

Werkgroep bereidt de nieuwe school voor
Een werkgroep van ouders, medewerkers van Kans & Kleur en medewerkers van De eerste stap bereiden de nieuwe school voor. Zij werken de vijf pijlers uit in een pedagogische en onderwijskundige visie voor het leer- en ontwikkelcentrum en doen voorstellen voor de inrichting van de organisatie. Uiteindelijk zullen de besturen van Kans & Kleur en De eerste stap de plannen vaststellen.

Vervolg
Kans & Kleur heeft een verzoek gedaan bij de gemeente Wijchen tot het stichten van een ‘nieuwe’ school. Het College van Burgemeester en Wethouders heeft het verzoek met een positief advies doorgestuurd naar de gemeenteraad. Die zal hierover nu een besluit nemen. Bij een positief besluit zal de gemeente de ‘nieuwe’ school opnemen in het plan van scholen 2020-2023 en dit indienen bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Voor 1 januari 2020 moet het ministerie besluiten of het Kans & Kleur toestemming geeft een nieuwe school te stichten. Op zijn vroegst start de school 1 augustus 2020. Waar het leer- en ontwikkelcentrum gehuisvest wordt, is nu nog niet bekend.

Tags: , , , , , , , , ,
Naar boven ↑  • Partners