Kunst & Cultuur

Gepubliceerd op 4 april 2019

“Jij bent zo’n ontzettende badslipper!”

‘Talent in Wijchen’

“Weet je wat jij bent? Een deurklink!” De opdracht die docent Susan Remers van theaterschool Hakoena aan haar spelers geeft leidt tot hilariteit: scheld elkaar eens flink uit met de namen van voorwerpen. “Ik wil niet veel zeggen, maar jij bent zo’n ontzettende badslipper”. Susan lacht: “Dat heeft nog nooit iemand tegen me gezegd.” Het spel krijgt een andere draai als de spelers de scheldwoorden moeten opvatten als compliment. “Kijk wat dat met de scène doet”.

  De workshops van ‘Talent in Wijchen’ zijn in volle gang, de voorstelling voor alle Wijchenaren nadert met rasse schreden. Susan ontvangt na de toneeljongeren nu de volwassenen, dansdocent Jo-An Westerveld bereidt haar workshop voor en in weer een ander lokaal van ’t Mozaïek worden foto’s uitgezocht voor het eerste Wijchens Memory Spel. “Iedereen heeft talent. Elkaar ontmoeten en samen plezier hebben, daar gaat ’t om. Op 13 april komt dat allemaal bij elkaar in een gratis voorstelling in de bibliotheek”.

Bij zangdocent Bram Versteegen klinkt het lied ‘sorry’ “Je kan zingen als Calimero of als Herman van Veen, maar het handigdt voor nu is ergens er tussen in”.

  Ondertussen hebben voorleesvrijwilligers in de bibliotheek een workshop interactief voorlezen gehad; zij gaan 20 weken bij anderstaligen thuis voorlezen. De deelnemers aan de fotowandeling hebben 20 setjes gekozen voor het Wijchens memoryspel. Het wandelen en fotograferen is een geslaagde combi. De groep gaat verder in mei en juni: ‘we hebben genoeg ideeën om ook een kwartet te maken!” Iedereen is welkom om mee te doen

Dansdocent Jo-An bespreekt het resultaat van haar beweegopdracht met de groep. “Weet je nog, in les 1 deden we ook zoiets. Wat is nu het verschil?”. De dansers zijn het snel eens. “We doen nu veel meer samen en we gaan steeds meer op elkaar reageren. Het ontstaat gewoon, zonder afspraak”.

In het toneellokaal doet Susan er een schepje bovenop. “Ik ga jullie meenemen in een filmgevecht, je moet acteren én lenig zijn. Je deelt rake klappen en schoppen uit, maar zónder elkaar te raken. En in slow motion! Leef je lekker uit, gebruik ook tafels en stoelen”, coacht ze. De spelers halen alles uit de kast. “Ik doe voortaan geen hakken en jurk meer aan”, lacht Mieke.

Met nog een paar dagen te gaan worden de contouren van de voorstelling zichtbaar. De toneelspelers en dansers hijgen aan het eind van hun workshop uit: “We hebben minstens een pond weggezweet”.

Iedere Wijchenaar is zaterdag 13 april welkom om het resultaat van de workshops toneel, dans en zang te bewonderen en het Wijchens memoryspel te spelen. Gratis toegang, ontvangst vanaf 19.00 uur met koffie en thee, aanvang: 19.30 uur. Aanmelden graag via www.bibliotheek-wijchen.nl/talent

Tags: , , , , ,
Naar boven ↑  • Partners