Interpellatiedebat over sluiting basisschool Samsam

Van onze redactie
12 mei 2015
Na de vragen van D66 Wijchen over de sluiting van Samsam tijdens de commissievergadering van 23 april zijn er veel zaken bestudeerd over de totstandkoming, de besluitvorming en de legitimiteit van de voorgenomen sluiting. Om in het openbaar duidelijkheid te krijgen heeft D66 Wijchen besloten om een interpellatiedebat aan te vragen voor de raadsvergadering van 21 mei 2015.

"Een middel wat je niet zomaar inzet," zo verklaart Esther Dauphin, fractievoorzitter, "maar de beslissing hebben we weloverwogen genomen met onze raads- en commissieleden.  Er zijn nog teveel vragen over de noodzaak tot sluiting en over de gevolgen voor de wijk en de andere scholen.  Het bestuur van Kans &  Kleur voert de druk op en vraagt ouders voor 18 mei een keuze voor een andere school te maken. Dat is de reden dat D66 op heel korte termijn antwoorden wil van de wethouder. Door de aanvraag van een interpellatiedebat over de sluiting van Samsam willen we onze zorg benadrukken en antwoorden krijgen, waar de inwoners van Wijchen vanzelfsprekend ook recht op hebben."

De vragen van D66 Wijchen aan het college



  1. Vindt u dat de leefbaarheid van een wijk wordt aangetast wanneer er geen school meer is?

  2. Vindt u dat deze aantasting voor een wijk net zo groot zijn als voor een dorp?

  3. Zijn er, door bijvoorbeeld gebruik te maken van de kleine scholentoelage, nog mogelijkheden om samsam open te houden?

  4. Wat is het doel van het “rondje langs de velden” waarbij het college in overleg gaat met burgers, als nu toch al een school wordt gesloten?

  5. Waarom is ervoor gekozen om de ouders op te roepen op korte termijn al van school te wisselen?

  6. Is er nagedacht over de gevolgen van 160 leerlingen die allemaal naar de Speelhoeve willen?

  7. Is het sluiten van een school alleen een kwestie van leerlingenaantallen?

  8. Wat is de (in-)formele invloed van de politiek als het gaat over de plek waar scholen staan?

  9. Is er na sluiting van SamSam nog voldoende aanbod van openbaar onderwijs in Wijchen? Hoe wordt dat bepaald?

  10. Heeft het college al besloten, dat de scholen in de kleine kernen koste wat kost moeten blijven bestaan?

  11. Welke inspraakmogelijkheden zijn er voor de burgers van Wijchen om samen te kijken naar een eerlijke verdeling van scholen over de gemeente Wijchen?


Wat houdt een interpellatiedebat in?


De interpellatie, vaak gehouden in de vorm van een debat, is een middel om informatie te krijgen van (een lid van) het college over een politiek, actueel en gevoelig onderwerp. Het recht van interpellatie verschilt met het mondelinge vragenrecht: tijdens een interpellatie mogen moties ingediend worden; iets wat bij het mondelinge vragenrecht niet mag. In theorie kan een lid van het college dus tijdens een interpellatiedebat een motie van wantrouwen ingediend krijgen.

Voor het houden van een interpellatiedebat is verlof van de raad nodig, dat wil zeggen dat een meerderheid van de raad er mee instemt om er een debat aan te wijden. Het is een goed gebruik om altijd medewerking te verlenen aan een interpellatie, ook als een fractie het niet eens is met de gewenste uitkomst van de aanvragende partij.

BRON: Gemeenteraad.nl - Necker


Tijdens het begin van de raadsvergadering op 21 mei as. zal er dus door de aanwezige raadsleden gestemd worden of het debat doorgaat. Het verzoek van D66 Wijchen is om, bij instemming, dit gelijk na het vragen halfuurtje te laten plaatsvinden, hetgeen rond 20h00 zal zijn.

Dit bericht delen:

Advertenties