Duurzaamheid

Gepubliceerd op 26 oktober 2021

Hoe duurzaam is Wijchen? Nomineer jij je ‘Groene Kampioen’?

  De gemeente Wijchen start op 2 november de duurzaamheidscampagne: Hoe duurzaam is Wijchen? In november en december organiseert de gemeente allerlei activiteiten. Er zijn energiecafés en pizzasessies in de verschillende kernen. Ook looft de gemeente in 3 categorieën een mooie prijs uit voor de Groene Kampioenen. Tijdens de campagne wil de gemeente graag horen hoe inwoners over duurzaamheid denken en ermee bezig zijn. 

Energie besparen, anders reizen, minder afval, energie uit zonnevelden of windmolens. Onderwerpen waar iedereen mee bezig is. De gemeente wil samen op zoek naar hoe het nóg beter kan. 

Energiecafés en pizzasessies
Voor een duurzaam Wijchen moet de gemeente samen met inwoners allerlei keuzes maken. Hoe en waar gaan we energie opwekken? Hoe gaan we onze huizen verwarmen? Tijdens de energiecafés en pizzasessies komt dit allemaal ter sprake. “Ik kijk ernaar uit om met inwoners in gesprek te gaan over deze belangrijke onderwerpen”, zegt Titus Burgers, wethouder Duurzaamheid. “Naast een speeddate met mij kunt u ook op een inspiratiemuur uw mooie ideeën kwijt of u wenden tot de  videokast om uw wensen daar kenbaar te maken. We roepen alle inwoners dan ook op: kom naar het energiecafé en praat mee!” Voor jongeren van 15 tot 25 jaar organiseert de gemeente speciale pizzasessies. En via een App kunnen jongeren een persoonlijk filmpje delen. Burgers legt uit: “We vinden het écht belangrijk dat we ook de mening van jongeren ophalen. Dat zij meepraten over hun toekomst en die niet door anderen laten bepalen.” Voor inwoners die liever vanuit huis hun mening geven over duurzaamheid gebruikt de gemeente Swipocratie. Via https://wijchen.swipocratie.nl kan iedereen in minder dan twee minuten zijn of haar ideeën kwijt. Elke 50e invuller wint een mooie prijs met een waarde van € 25,-.

  Groene Kampioenen, nomineer jij ze?
Wie blinkt er nu echt uit in duurzaamheid? Dit kan een ondernemer zijn die van alles doet om te verduurzamen. Het kan ook een buurtinitiatief zijn of een super duurzame inwoner die veel mensen in de omgeving inspireert. Inwoners kunnen zichzelf of een ander nomineren. Dit kan tot 15 november via www.wijchen.nl/hoeduurzaamiswijchenEen vakjury beslist over de winnaars. In elke categorie – inwoner, buurtinitiatief, ondernemer – is een mooie geldprijs van €750,- te winnen. Met dat geld kan de winnaar het duurzame idee echt een boost geven. 

  De jury bestaat uit burgemeester Marijke van Beek, Arjan Moerman (manager bedrijvenparken Bijsterhuizen en Wijchen-Oost), Jos van der Lint (adviseur duurzaam wonen), Yvette Akermans (centrummanager Wijchen), Chloé Willems en Siep Heinen (basisschoolleerlingen).

Meer informatie
Wilt u weten wanneer en waar alle activiteiten plaatsvinden en hoe u zich kunt aanmelden? Kijk voor het volledige programma op www.wijchen.nl/hoeduurzaamiswijchen 

Doe mee met een energiecafé
Van speeddaten met de wethouder tot een inspiratiemuur waar jij je mooie ideeën kwijt kunt tot  een videokast om je wensen te droppen. Kom naar het energiecafé en praat mee!

 • Wijchen/Alverna/Woezik, dinsdag 2 november, 19.30-21.30 uur, ’t Mozaïek in Wijchen
 • Hernen/Leur, dinsdag 9 november 19.30-21.30 uur, Dorpshuis de Mijlpaal
 • Bergharen, dinsdag 16 november, 19.30-21.30 uur, Dorpshuis de Zandloper
 • Niftrik/Balgoy, dinsdag 23 november, 19.30-21.30 uur, Dorpshuis de Waaijershof
 • Batenburg, dinsdag 30 november, 19.30-21.30 uur, Dorpshuis de Hostert

Wil je meedoen met een energiecafé? Meld je aan!

Aanmelden energiecafé

Praat mee in een pizzasessie
Hee jij daar jongere: hoe zie jij je (duurzame) toekomst voor je? Grijp je kans, laat die niet alleen door anderen bepalen, en praat mee tijdens een pizzasessie.

 • Wijchen/Alverna/Woezik, dinsdag 2 november, 18.00-19.00 uur, ’t Mozaiek
 • Hernen/Leur, dinsdag 9 november, 18.00-19.00 uur, Dorpshuis de Mijlpaal
 • Bergharen, dinsdag 16 november, 18.00-19.00 uur, Dorpshuis de Zandloper
 • Niftrik/Balgoy, dinsdag 23 november, 18.00-19.00 uur, Dorpshuis de Waaijershof
 • Batenburg, dinsdag 30 november, 18.00-19.00 uur, Dorpshuis de Hostert

Wil je mee doen met een pizzasessie? Meld je aan!

Aanmelden pizzasessie

  Wil je iemand (of jezelf) aanmelden?
Iemand aanmelden kan op twee manieren:

Tags: , , , , , , , , , ,




Naar boven ↑



 • Partners