Wijkcentrum

Gepubliceerd op 14 juni 2019

Herinrichting van Wijkcentrum De Brink na de zomervakantie

  Het wijkcentrum De Brink is er voor de wijkbewoners van Huurlingsedam en Kerkeveld en staat midden in de wijk Huurlingsedam, Wijchen.

  Yvette Akkermans (foto via Twitter), voorzitter Stichting De Brink: “Overdag zorgen de cliënten van Pluryn onder de noemer ‘BrinkIdee’ voor gastvrijheid en een stukje beheer. In het gebouw bevinden zich ook de bovenbouw van de jaarklassen van basisschool ‘De Trinoom’ en de eerste stap ‘BSO de Brink’. Tot zover niets bijzonders, echter is de wijkbehoefte aan een wijkcentrum overdag nauwelijks aanwezig, dus wat te doen?

Daarom zijn we eind november 2018 met gemeente Wijchen in gesprek gegaan over de haalbaarheid van het doel van Stichting De Brink; wijkbewoners meer met elkaar in contact te laten komen en daardoor samen zaken oppakken. Echter geven wijkbewoners aan dat hier, met name overdag, nauwelijks behoefte aan is. Ook het zoeken naar vrijwilligers en initiatiefnemers in onze wijken Huurlingsedam en Kerkeveld is erg lastig vanwege ieders drukke bezigheden met werk en jonge gezinnen. Kortom, als we echt onze doelstelling willen halen, gaan we dat niet redden door hetzelfde te blijven doen.

Toekomstbeeld
We zijn vervolgens in gesprek gegaan met de hoofdgebruikers van het gebouw: zijnde de school, BSO en BrinkIdee. Wat willen we wel en niet blijven doen en wat is daarvoor nodig? Wat we wèl willen blijven doen is het betrekken van de jeugdige wijkbewoners. De activiteiten met kinderen worden in deze jonge wijken namelijk goed bezocht, zoals het Carnavalsfeest, Buitenspeeldag, ZomerAvondFeest, Halloween en Sinterklaas. Veel wijkbewoners werken overdag dus willen we ze de mogelijkheid blijven bieden om in de avond en weekenden iets in het wijkcentrum te organiseren. Deze ideeën, gecombineerd met de dringende ruimte behoefte van de BSO en school, brachten ons tot een andere wijkcentrum inrichting.

Herinrichting Wijkcentrum
Uit de gesprekken bleek dat vooral door de eerste stap behoefte is aan meer ruimte. Doordat ouders meer werken, komen er steeds meer kinderen naar ‘BSO de Brink’. Ook de school blijft een groot aantal kinderen huisvesten op de Brink vanwege de nieuwbouw in de Huurlingsedam. De Trinoom wil daarnaast inspelen op ander gebruik van onderwijsruimtes en heeft behoefte aan uitwijk werkplekken buiten de klaslokalen. En om een ‘inclusieve samenleving’ te stimuleren willen we dat ‘BrinkIdee’ overdag goed actief en zichtbaar mee kan doen, wel vanuit een prikkelarme uitvalsbasis. Al deze wensen zijn met elkaar besproken en in een herinrichtingsplan omvat, wat na de zomervakantie ten uitvoer gepland staat. We hebben hierbij hulp gekregen van EromesMarko, dè onderwijsinrichter en nog gevestigd in Wijchen ook!

Biljart moet weg
Het enige nadeel is dat er geen plaats meer is voor het grote verwarmde wedstrijdbiljart, waar enkele gezellige heren een middag in de week gebruik van maken. Het biljart neemt helaas na de herinrichting teveel ruimte in beslag ten opzichte van het gebruik ervan. Daarom gaan we ze helpen: wie weet een goede plek in Wijchen om het, te koop staande, biljart te huisvesten? Liefst zodat ze daar hun geliefde portje biljart voort kunnen zetten. Tips horen we graag!

En zo sluiten we, met de beperkte beschikbare meters, toch zoveel mogelijk aan bij de behoeftes van het grootste gedeelte van de wijk en onze hoofdgebruikers.

Kom je na de zomervakantie ook een kijkje nemen, of heb je nog ideeën?
Dan horen we graag van je!

PS: We zoeken nog vrijwilligers en bestuursleden, ook voor de leefbaarheidsgroepen Huurlingsedam en Kerkeveld. Heb je interesse? Neem dan contact op met vzdebrink@gmail.com.”

Tags: , , , , , , , , ,
Naar boven ↑  • Partners