Foto’s: Wijchense politiek luistert naar zorgen rondom Wijchens Meer!

Het bestemmingsplan Tussen Kasteel en Wijchens Meer werd tijdens de Raadsvergadering officieel aangepast. Voor de Raadsvergadering over het plan week de Gemeente Wijchen deze keer opnieuw uit naar ’t Mozaïek. Daar waren op dinsdag 29 oktober wel zo’n 200 inwoners aanwezig! Belangrijk onderdeel uit het plan voor de oostelijke helft van het Wijchense centrum was het idee voor bebouwing voor horeca of recreatie op de oever van het Wijchens Meer.
Dit plan van het college van B en W zorgt al maanden voor veel ophef in ons anders zo rustige Wijchen. Er werden hierover 650 zienswijzen ingediend door burgers en een petitie tegen bebouwing aan De Meer werd 3200 maal ondertekend.

Er werd op dinsdagavond door een ruime meerderheid van de raad een amendement ingediend met daarin een belangrijke aanpassing. Men wil nu een “trekker” aan Het Wijchens Meer van 2 pleintjes met kunstwerken of kunstzinnige bankjes. Echter zonder gebouwen en dus geen panden met horecafunctie!

De Actiegroep “Handen af van ons Wijchens Meer” is blij en zal pas weer in actie komen als de bomen aan het Meer moeten verdwijnen of als er een groot gebouw voor het Bevrijdingsmonument gaat komen. Dat is ook wat het CDA voor staat en die benadrukte dat in 2 amendementen, die overigens werden afgewezen. De andere partijen vinden dat de 2e partij van Wijchen vooralsnog een stap te ver gaat. Dat komt pas in een later stadium aan bod. De Wijchense Gemeenteraad heeft nu dus beslist (22 stemmen voor en 4 tegen) en de rust aan het Meer is terug. Ook het amendement van D66 voor behoud van bomen aan het Meer kreeg de goedkeuring.

We gingen op zoek naar reacties:


Roos Verhaak & Annemarie Doesburg Lanooij van Actiegroep “Handen af van het Wijchens Meer”: “We zijn blij dat er geen bebouwing en horeca komt”.


Nick Derks (VVD): ”Enorme opluchting omdat een ruime meerderheid van de raad voor een positieve ontwikkeling van ons centrum stemde.”


Leo Herms (Wijchen Lokaal): “Mijn voorstel is dat de leden van het CDA een bed moeten kopen van 2 meter breed. Dan kunnen ze ‘s nachts ook nog dwars liggen.”


Björn Derksen (CDA) 2e van rechts: “We zijn erg blij dat de bouwplannen zijn geschrapt. Tevens constateer ik dat geen enkele partij ons uit kan leggen wat er nu wel komt!”


Johan de Kievit (Sociaal Wijchen): “We kunnen nu gaan kiezen, want de “tenders” komen met een bod en niet met een dictaat.”


Emmy Wittenberg (D66): “We zijn blij dat we samen met een vrijwel unanieme raad tot een plan zijn gekomen waarin geluisterd is naar de zorgen rondom het Wijchens Meer en ontwikkelkansen voor het centrum van Wijchen. Tevens zijn we blij met de steun voor onze motie voor bomen om, bij eventuele kap, ze te compenseren. Zo houden we Wijchen Groen.”


Wethouder Geert Gerrits (Kernachtig Wijchen): “Ik ben erg tevreden. Nu kan het project op volle kracht verder. De politiek heeft geluisterd naar de samenleving maar durft wel een onderscheid te maken tussen algemeen belang en eigenbelang.”


Titus Burgers: PVDA: “Ik ben in ‘t Laantje geboren. De mooiste plek van Wijchen. Dit gebied wordt nu nog mooier!”

 

Hieronder het aangenomen amendement:

 

Tags: , , , , , ,
Naar boven ↑  • Partners