Foto’s: Raad Informatiebijeenkomst over het tijdspad, draagvlak en referendum van fusie

Het college van B&W meent dat ze haar inwoners ook op de lange termijn het beste kunnen bedienen door samen met Druten één krachtige gemeente te vormen!

De gemeenteraad beslist over dit belangrijke onderwerp. Maar zover is het nog niet. De raadsleden lieten zich op dinsdag 7 juli bij De Meshallen aan de Nieuweweg eerst goed informeren tijdens een informatiebijeenkomst samen met de gemeenteraad van Druten. Op deze avond kregen de raden uitgebreide informatie over het proces dat samenhangt met een eventuele fusie tussen Wijchen en Druten. Ook hun eigen rol kwam aan bod.

Daarnaast hoorden de raadsleden welke mogelijkheden er zijn voor een draagvlakonderzoek onder inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Natuurlijk waren ook beide vrouwelijke burgemeesters aanwezig met burgemeester Van Rhee van Druten en onze waarnemend burgemeester Marijke van Beek.

Het was een informatieavond en dus werd niets besloten, maar er kwamen interessante items aan bod. Zoals wetten & regels en de samenwerkingsbeleving die belangrijk is. En zo ook de grote verantwoordelijkheid die de raden hebben voor de inwoners van Wijchen! De mogelijke fusie leeft in Wijchen, dat is wel gebleken. Er kwamen veel speldjes en wimpels bij de Wijchense bevolking onder de aandacht. Zo zijn er de voors en tegens.

Maar waar staat Wijchen nu eigenlijk in de fusie op dit moment? Er moet allereerst een “draagvlak” gaan komen voor een bestuurlijke fusie. Draagvlak op – Lokaal bestuurlijk – Regionaal – en Maatschappelijk niveau. Er moet aan gehecht worden dat de gemeenschap en de omgeving de fusie ook willen!

Dat wil Wijchen nu in 3 fases gaan bereiken. In november is dan het eerste belangrijke beslismoment hierin! Dan namelijk is Het Principebesluit van de beide gemeenteraden waarna ze officieel laten weten of een fusie wenselijk is.

Het was zoals gezegd een informatieve avond. Ook aan de orde kwam het referendum op inhoud. Dat zal veel opleveren aldus de sprekers en is een goede optie. Van Wijchen Lokaal hoorde we dat zij op korte termijn aan de Wijchense raad een referendum aan gaan vragen. We houden u op de hoogte!

Nog iets over het aangegeven tijdspad: per 1 januari 2023 kan de fusie definitief zijn is de verwachting. Op 14 juli komt er allereerst een voorstel voor een draagvlak onderzoek.
Wordt vervolgd.

 

Tags: , , ,
Naar boven ↑  • Partners