Foto’s: Politiek Wijchen voor draagvlakonderzoek: 33.000 enquêtes

Politiek Wijchen is voor draagvlakonderzoek met ruime mogelijkheid om voors en tegens van de fusie van Wijchen en Druten aan te geven. Het is officieel!

Op dinsdagavond 22 september tijdens de gemeenteraadsvergadering in het Maaswaal College aan de Veenseweg werd duidelijk dat alle fracties de representatieve draagvlakenquête van onderzoeksbureau I&O gaan gebruiken en die naar ALLE kiesgerechtigde Wijchenaren zal sturen. Er komen nu dus 33.000 enquêtes waarvan elke kiesgerechtigde in onze gemeente er in oktober persoonlijk één toegestuurd krijgt. Men kan gemakkelijk met behulp van een digitale code de enquête invullen of de digitale code bij de gemeente omruilen voor een papieren enquête. Hierna komen in december en daarna nog wel 3 beslismomenten voor de Wijchense raad om tot een uiteindelijke beslissing te komen.

Tevens lieten alle partijen opnieuw weten de uitslag te respecteren en de fusie geen doorgang te laten vinden mocht de meerderheid tegen een fusie zijn. Maar wat houdt die representatieve draagvlakenquête door het onderzoeksbureau I&O nou precies in? Hoe moet je aangeven als je gefundeerd tegen of voor een fusie bent zonder dat er een ja/nee vraag in staat?

We vroegen het aan alle politieke partijen
Kernachtig Wijchen: “Er komt een inleiding van de vraag. Dan kan je aangeven of je dat een goed plan vindt. Ook of je dat een acceptabel plan vindt onder de voorwaarden dat. En ook of je het een slecht plan vindt of dat je geen mening hebt. En dat mag je allemaal toelichten.”
VVD: “Er komt eens soort schaal waar je via punten aan kan geven of je voor of tegen bent. Je kan ook aangeven waarom.”
PVDA: “Men kan op een schaal van 4 keuzes, antwoorden of men voor of tegen is. Verder verwachten we dat men argumenten kan geven op het eigen standpunt. Maar wij hebben de daadwerkelijke vragen nog niet gezien.”
Wijchen Lokaal: “Ik denk dat we nu geen eerlijke uitslag krijgen door de ja/nee-vraag niet te stellen. Hierdoor is de uitslag van de enquête onduidelijk.”
CDA: “Er komt een duidelijke herkenbare vraag waar men aan kan geven wat bewoners van de fusie vinden. Dus iedereen herkent die vraag direct. Men kan hierin ook de nuances, mitsen en maren en argumenten kwijt.”
Sociaal Wijchen: “Er wordt naar argumenten gevraagd voor je keuze. Want dáár hebben we wat aan”.
D66: “Ik denk dat de onderzoeker met een schaalvraag zal komen en daar kan je het duidelijk aangeven. Plus kan je dat versterken door inhoudelijke argumenten te geven. Het zal je antwoord zwaarder laten wegen.”

Kortom, politiek Wijchen is klaar voor een belangrijke stap in een mogelijke fusie met Druten. We zijn evenzo benieuwd naar de enquête als u!

Tags: , , , , ,
Naar boven ↑  • Partners