Tentoonstelling over Emilia van Oranje Nassau in Museum Kasteel

Older eventsNext events

 

Afbeelding van Museum Kasteel Wijchen

Emilia van Oranje Nassau, derde dochter van Willem van Oranje, stamvader van ons vorstenhuis, bewoonde met haar echtgenoot Emanuel van Portugal het kasteel van Wijchen. In 2019 is het 450 jaar geleden dat Emilia werd geboren, daarom heeft Museum Kasteel Wijchen een bijzondere tentoonstelling ingericht over haar veelbewogen leven. Een leven vol pieken en dalen, ‘buitensporig gedrag’, intriges, liefde en verdriet. De tentoonstelling is voor publiek te zien vanaf 23 maart 2019.

Nederland heeft één duidelijke ‘lieu de mémoire’ van Emilia: het Kasteel in Wijchen. In 1609 koopt Emilia samen met haar echtgenoot Emanuel van Portugal in Wijchen een vervallen burcht met een daarbij behorend landgoed. In de daaropvolgende jaren laten zij op de oude fundamenten een nieuw kasteel bouwen. Vanaf 1615 vertoeft het paar er regelmatig. Wijchenaren kennen de muurankers in de vorm van de twee verstrengelde E’s van Emilia en Emanuel en er is ook een serie symbolische voorstellingen te zien op de binnenplaats en aan de buitenkant van het kasteel. Ze houden de herinnering aan het echtpaar levend.

Maar Emilia is meer dan alleen de eigenaresse van Kasteel Wijchen. Haar bijnaam, ‘de geleerde Emilia’, suggereert een intelligente vrouw die op het Binnenhof in Delft als gastvrouw optreedt voor haar ongetrouwde broer Maurits. Deze rol vervult zij voortreffelijk totdat de jonge Portugese prins Emanuel zijn opwachting maakt. Het begin van een tragisch liefdesverhaal…

De tentoonstelling vertelt het verhaal van een bijzondere vrouw in een roerige tijd. Unieke bruiklenen van onder andere het Nederlands Tegelmuseum, Kasteel Huis Bergh en Museum Het Valkhof brengen Emilia tot leven. Buitengewoon is de handgeschreven brief van Emilia waarin zij de Staten-Generaal bericht over haar geheime huwelijk met Emanuel, een bruikleen van de Koninklijke Verzamelingen.

Beleef het verhaal van een sterke, onafhankelijke vrouw die in de vroege zeventiende eeuw haar ‘mannetje’ moest staan.

De tentoonstelling wordt vrijdag 22 maart 2019 officieel geopend voor genodigden. Vanaf zaterdag 23 maart 2019 is de tentoonstelling voor iedereen toegankelijk. De tentoonstelling is te zien tot en met 1 september 2019.

Voor meer informatie: www.museumwijchen.nl .