Eerste Alzheimer Café Wijchen en omstreken in ‘t Kompas

Older eventsNext events

 

Het eerste Alzheimercafé in de gemeente Wijchen vindt plaats op woensdag 18 september 2019.  Het thema van deze avond is: Is het vergeetachtigheid of dementie? Specialist in de ouderengeneeskunde prof. dr. Raymond Koopmans is gastspreker op deze avond.

Wees welkom bij ’t Kompas aan de Passedwarsstraat 69 in Wijchen. Inloop vanaf 19:00 uur, start om 19:30 uur; afsluiting rond 21:00 uur. Toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

Wat is een Alzheimer Café?
De uitdrukking “Alzheimer Café” kent iedereen wel. In Nederland worden al op ruim 250 plekken Alzheimer Cafés georganiseerd en de laatste jaren neemt met de stijging van het aantal mensen met dementie ook de betekenis van het Alzheimer Café snel toe. Ook in onze gemeente is die behoefte gegroeid, onder mensen met dementie en vooral ook hun mantelzorgers. Een lokale initiatiefgroep met uiteenlopende sociale, medische, bestuurlijke en (mantel)zorgende achtergronden heeft gedurende 2019 met hulp van Alzheimer Nederland Regio Nijmegen de voorbereidingen getroffen voor een Alzheimer Café in de gemeente Wijchen.

Het Alzheimer Café biedt een veilige, laagdrempelige en gezellige omgeving voor mensen met dementie en hun familie, vrienden of buren, en biedt hen informatie en steun. Gasten worden uitgenodigd om vragen te stellen of om ervaringen te delen. Onder het publiek van het Alzheimer Café bevinden zich ook tal van lokale hulp- en dienstverleners; ook zij kunnen hun ervaringen of adviezen delen met de bezoekers.

Iedere avond heeft een centraal thema, zoals gedragsveranderingen; contact, beweging en muziekbeleving; juridische zaken of zorgmogelijkheden. Gastsprekers leiden ieder thema in. Dit kunnen bijvoorbeeld een huisarts, een specialist ouderengeneeskunde, een mantelzorger, een persoon met dementie zelf, of een zorgtrajectbegeleider zijn.

In de regio Nijmegen zijn al 5 Cafés actief: in Beuningen, Nijmegen en Heumen/Mook en Middelaar en sinds kort ook Berg en Dal en Nijmegen Dukenburg.

Vervoer naar ’t Kompas?
Wanneer het niet lukt op eigen kracht kunt reizen, kun je gebruik maken van de vervoersdienst OpStap van MeerVoormekaar. De vrijwillige chauffeurs halen je thuis op en brengen je ook weer netjes terug. Tijdig reserveren is nodig! Meer informatie over de vervoersdienst OpStap vind je in een PDF. Om de PDF te bekijken klik je op deze link.