Duurzaamheid

Gepubliceerd op 7 maart 2018

Energieneutraal, een zorg van ons allemaal

Voor het klimaat is het 1 minuut voor 12! De ambitie van het college dat in 2014 aantrad is om in 2040 energieneutraal te zijn. Een schitterende doelstelling waar je het alleen maar mee eens kan zijn. Zo vindt ook Arjan Moerman, kandidaat raadslid voor D66 Wijchen, die zich de afgelopen jaren als commissielid inzette voor een duurzamere gemeente.

Helaas heeft het tot op heden nog niet erg veel opgeleverd en blijkt dat er nog een lange weg te gaan is. Er zijn prachtige initiatieven, zoals bijvoorbeeld de zonneakker bij De Hagert, het zonnedak op ’t Mozaïek en Arcus van Energiecoörperatie Leur eo. Daarnaast is er ook de duurzaamheidslening, een initiatief van D66 Wijchen.

We zijn dus onderweg! Zou je denken… De duurzaamheidslening is een revolverend fonds, maar half 2017 bleek het potje leeg. Via een ambitieuze inwoonster bereikte Arjan het bericht dat deze mevrouw een lange mailwisseling er op na moest houden voordat zij te horen kreeg dat ze moest wachten. Navraag bij het college leerde dat zij er naar ‘gingen kijken.’ Uiteindelijk is er meer geld in het fonds gestort, maar meerdere Wijchenaren (lees ook de inwoners van de kernen), zijn tussentijds behoorlijk teleurgesteld. Ook de motie in 2015 van D66 Wijchen “Bouw woningen toekomstbestendig” redde het maar net in de Wijchense raad. De motie met 12 tegen 11 aangenomen, ondanks de tegenstemmen van Kernachtig Wijchen en VVD.

Toekomst
“Al met al kan het dus beter, ambitieuzer en vooral concreter.” aldus Arjan, de nummer 4 op de lijst van D66 Wijchen. “De gedragscode voor de windmolens heeft er voor gezorgd dat initiatiefnemers nu zo goed als geen mogelijkheden zien. Ik vind het jammer dat er meer aan wollige routekaarten wordt gewerkt dan dat er wordt doorgepakt. Veel inwoners geven het goede voorbeeld, maar vergeet ook de bedrijven niet. Als lokale ondernemer spreek ik in mijn netwerk veel creatieve en gemotiveerde ondernemers die juist kansen zien. Het zou fijn zijn als de gemeente ook stevig gaat doorpakken. Zo kunnen we onze gemeente duurzaam maken en nog mooier dan dat zij al is, ook voor in de verre toekomst!”

  Arjan Moerman staat bij de gemeenteraadsverkiezingen voor D66 Wijchen verkiesbaar op plek 4. De standpunten van D66 Wijchen over een groen en toekomstbestendig Wijchen zijn te vinden op de website.

Tags: , , , , ,
Naar boven ↑  • Partners