Een mooi project voor de opbrengst van de Herrese krintemik

Uitgelicht
Van onze redactie
10 mei 2017
Voor de 11e keer ouwerwetse Herrese Krintemik op de Hernense Stratenmarkt zondag 11 juni 2017

Zuster Marleen Burgers (uit Bergharen) werkt al sinds 1967 in Noord-Oost Brazilië. Zij wil van de opbrengst van de Herrese krintemik een klein zonnepaneel kopen om energie op te wekken voor het oppompen van water uit een stromend riviertje naar een waterreservaat waarmee bewatering van landbouwgrond kan worden gerealiseerd.

Bovendien wil je die heerlijke ouwerwetse Herrese krintemik van bakker Jacques Maas toch echt niet missen. Geert Vonk uit Druten stelt wederom zijn bakkerij gratis ter beschikking en Jacques bakt geheel belangeloos de krintemikken! Op deze manier kan nog steeds één keer per jaar de krintemik naar het geheime recept uit de jaren “50 van vader Piet Maas gebakken worden.

Wie niet naar de Stratenmarkt kan komen, kan contact opnemen met: Marjan van Gelder-Maas, Telefoon: 06.13154244, E-mail: marjan.maas@outlook.com, Serva Arts, telefoon 06-14595258. Op zaterdag 10 juni wordt de krintemik dan bij u thuis bezorgd. Geef wel duidelijk uw naam, adres en het aantal krintemikken door.

Een stukje boerengeschiedenis wat Marleen schrijft:

"Toen ik in ’67 naar het arme noordoosten van Brazilië  kwam, was het drie jaar geleden dat met geweld en gruwel een boeren-beweging werd neergeslagen; een beweging die opkwam voor menselijker bestaan, rechtvaardig loon emn recht op eigen grond. De grote leider was João Pedro Teixeira. In ’62 werd hij door handlangers van grootgronbezitters vermoord. Zijn vrouw, Elizabeth, nam de leiding over tot ze moest vluchten vanwege de staatsgreep in ’64.

Begin ’70 begon ons pastoral werk in het binnenland en werden we geconfronteerd met het verjagen van arme pachtboeren door grootgrondbezitters. Die wilden alleen maar vee en suikerriet op hun grond. Door onze begeleidingen organizieerden de beoren zich en werden veel gronden door de regering onteigend en verdeeld onder de arme boeren. Een strijd die nog steeds gaande is.

De geschiedenis van de boerenbeweging van toen en nu (en straks willen we graag bewust houden onder de mensen. Op ons aandringen werd het huis van de boerenleiders João Pedro en Elizabeth door de regering onteigend en is als een soort herdenkingsplaats van de geschiedenis van de boerenbeweging geworden, bezocht door scholen en groepen van dichtbij en veraf.

Rond het huis werden 7 hectaren grond onteigend. Daarop werken 15 arme gezinnen uit een aangrenzend dorpje. Om intensiever en voortdurend,ook in de droge tijd, elk stukje grond te kunnen bewerken, is kleinschalige irrrigatie vitaal.

Ons project is: Met een klein zonnepaneel  energie opwekken voor het oppompen van water uit voorbijstromend riviertje naar een te bouwen reservaat vanwaaruit irrigatie mogelijk is.

Sinds twee maanden regent het wat in onze steek. Het is een lust om te zien hoe deze grond vol staat met jonge planten van mais, bonen en mandioc, waar mannen en vrouwen en jongeren  met plezier en hoopvol werken."

Lenie Burgers, Franciscanes en Missiezuster van Asten.

Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties