D66 Wijchen over steun voor ondernemers, schuldhulpverlening, armoederegelingen en getroffenen kindertoeslagaffaire

Politiek
Van onze redactie
29 januari 2021
Tijdens de raadsvergadering van 28 januari 2021 stelde Han Demmers namens D66 Wijchen het college mondelinge vragen over de steun voor ondernemers die tussen wal en schip vallen, schuldhulpverlening, armoederegelingen en over de getroffenen van de Kindertoeslagaffaire in Wijchen. Drie keer kreeg D66 de steun van de wethouder.

Hieronder de vragen en daaronder de antwoorden van het college.

Aandacht voor ondernemers die geen aanspraak kunnen maken op de steunmaatregelen
Nog steeds zijn er lokale ondernemers die ondanks de uitgebreide steunmaatregelen niet of onvoldoende in aanmerking kunnen komen voor deze steun. Wethouders van de gemeenten Barendrecht, Ridderkerk en Albrandswaard hebben onlangs een brandbrief gezonden aan de Tweede Kamer en het kabinet over deze problematiek. D66 heeft ondernemers gesproken die geen gebruik kunnen maken van de steunmaatregelen.

  • Bent u bereid om het initiatief van genoemde wethouders te ondersteunen?


Antwoord college:

  Wethouder Derks: “Ja, het college is op de hoogte van deze brief. In de brief gaat om een klein deel van de ondernemers. We zijn het met D66 eens dat hier meer aandacht voor moet zijn. Wijchen bereidt een brandbrief voor over de effecten van het coronavirus op economie en werkgelegenheid in de regio en zullen die sturen aan de provincie en ook naar Den Haag. Daarin gaat over de crisis, de financiën en de werkgelegenheid, maar ik wil hetgeen D66 naar voren brengt graag meenemen in deze brief.” 

Armoederegelingen en Schuldhulpverlening
De komende weken zullen weer veel ondernemers met de billen bloot moeten bij hun administratie- of accountantskantoor. Ongetwijfeld zal bij een aantal het gesprek ook over de slechte financiële situatie van de onderneming en de privé-huishouding gaan. Vraag:

  • Kunt u de administratie- en accountantskantoren wijzen op de weg naar de schuldhulpverlening en de armoederegelingen van onze gemeente zodat ondernemers tijdig de weg weten naar deze regelingen?


Antwoord college:
Wethouder Derks: “Ja, het college is daartoe bereid. Afgelopen zomer hebben we al werkbezoeken aan de administratie- en accountantskantoren. Daarbij hebben we ook actief opgehaald wat te doen om ondernemers te helpen. Mede dat heeft geleid tot een meer brede dienstverlening, o.a. middels coaching en schuldhulpverlening. Ook vanwege een nieuwe wet zijn we bezig met de heroriëntatie van onze dienstverlening. Daarin vragen we explicatie aan administratie- en accountantskantoren om ondernemers die problemen hebben actief door te verwijzen.”

Beleid met betrekking tot de getroffenen van de Kindertoeslagaffaire

In het kader van de hersteloperatie Kinderopvangtoeslag heeft de VNG gemeenten opgeroepen om schulden voor deze ouders kwijt te schelden. Ik begrijp dat de gemeente Wijchen nog geen lijst heeft met alle gedupeerden. Vragen:

  • Kunt u toezeggen dat de gemeente een sluitende aanpak heeft om schulden niet meer te vorderen bij mensen die aannemelijk kunnen maken dat zij slachtoffer zijn?

  • Is er een plan om getroffenen naast het kwijtschelden van schulden ook te helpen en te ondersteunen op onder andere het gebied van werk, gezin of gezondheid?


Antwoord college:
Wethouder Nick Derks: “Het is verschrikkelijk wat deze gezinnen is aangedaan. Het college leeft met hen mee. We hebben de organisatie geïnstrueerd om klaar te zijn als ze zich melden. Eerder dachten we dat het in Wijchen ging om 6 gezinnen, nu blijkt het te gaan om 11 gezinnen. Tot voor kort hadden we geen gegevens van de getroffenen en moesten ze zich zelf melden. Nu is landelijk mogelijk gemaakt dat de Belastingdienst deze gegevens doorgeeft aan de gemeente. Zodra ze bij ons bekend zijn zullen we de getroffenen actief benaderen. Daarbij zullen wij vanuit een brede kijk met hen in gesprek gaan om te kijken wat ze nodig hebben en daarbij ook zaken als zorg betrekken.”

Vervolgvraag Han Demmers:
Maar is er een sluitende schuldenaanpak, zodat ondertussen niemand een gemeentelijke vordering voor belastingen krijgt?


Wethouder Derks: “Ik wil mij committeren tot een inspanningsverplichting om een sluitende aanpak te verwezenlijken.”


Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties