D66 en PvdA Wijchen stellen vragen over problemen onderwijskoepel Kans & Kleur

Politiek
Van onze redactie
24 april 2021
Miljoenentekorten bleken er opeens te zijn bij de Wijchense onderwijskoepel Kans & Kleur. Dat kwam doordat er bijna 50 fte’s te veel op de loonlijst stonden. Om te voorkomen dat er te weinig leerkrachten zouden zijn werden er veel te veel aangenomen. Er was verkeerd ingeschat hoeveel mensen zouden vertrekken. In augustus 2020 kwam er een nieuwe bestuurder die dit lijk uit de kast trok. Vervolgens kwam zij in conflict met de Raad van Toezicht over de maatregelen. Nu is er een nieuwe interim-bestuurder en een conflict met de voormalige. En ondertussen rijzen de vragen: hoe kon dit gebeuren, wat zijn de gevolgen en waarom was het toezicht onvoldoende, ook vanuit de gemeente?

Aanleiding:
Geconstateerd mag worden dat Kans & Kleur in zwaar weer zit. Er is een bestuurscrisis, waaraan de aanpak van grote tekorten ten grondslag ligt. Los van de arbeidsrechtelijke kant, de afwikkeling daarvan en de tussentijdse en langere termijn oplossingen, hebben we vragen over de effecten.

De problemen zijn nu dermate, dat vragenstellers van mening zijn de raad hierover geïnformeerd dient te worden.

Kans & Kleur heeft aangegeven een formatieoverschot van 49 fte (60 leerkrachten op een totaal van 380) te hebben. We hebben het dan dus over een tekort van circa € 3,5 miljoen op jaarbasis.

  1. Welke gevolgen gaan de problemen hebben voor de kwaliteit van het onderwijs in Wijchen?

  2. Gaat dit tekort nog steeds niet ten koste van het noodzakelijke onderhoud van de gebouwen, waarvoor de gemeente de middelen aan Kans & Kleur heeft overgedragen, en is dit voor de gemeente als toezichthouder duidelijk waar te nemen in financiële rapportages?

  3. In het recente verleden was sprake van uitval van leerkrachten waardoor klassen niet opgevangen konden worden. Hoe is dat mogelijk met een dergelijk overschot?

  4. De wethouder gaf in De Gelderlander van 10-4-21 aan dat “de inzet is dat het personeelsbestand met ingang van komend schooljaar weer op normaal niveau is”. Gaat dat, naast persoonlijk leed, leiden tot extra frictie- en afvloeiingskosten en wat is de omvang daarvan?

  5. Vanuit de Rijksoverheid worden gelden ter beschikking gesteld om onderwijsachterstanden die door de Coronacrisis zijn ontstaan te bestrijden. Vindt het college het rechtmatig als die gelden (2,2 miljoen) worden ingezet om tekorten af te dekken, zoals de voorzitter van de raad van toezicht volgens de Gelderlander van plan is?

  6. Bent u van mening dat de checks en balances bij Kans & Kleur voldoende zijn geborgd?

  7. Is het college van mening dat het college zijn toezichthoudende rol* op het openbaar onderwijs, dat bij Kans & Kleur is ondergebracht, gezien de problemen voldoende heeft geborgd en uitoefent?


D66 Wijchen, Kees van Galen
PvdA Wijchen, Peter Gatzen

* “De gemeente houdt een toezichtsfunctie, zoals die in het openbaar bestuur verwacht mag worden. In de gevallen van ernstige taakverwaarlozing of functioneren in strijd met de wet kan de gemeente ingrijpen. Bovendien moet de gemeenteraad de begroting en de jaarrekening goedkeuren.” [bron Kamerstukken 1994, zie https://www.vosabb.nl/wp-content/uploads/2017/03/Gemeente-en-openbaar-onderwijs.pdf

Het externe toezicht van de gemeente behoort zich primair te richten op de zorgplicht, ervoor te waken dat er voldoende (en kwalitatief goed) openbaar onderwijs is en dat het karakter van het openbaar onderwijs gewaarborgd blijft.

Artikel 48 lid 6 WPO (https://wetten.overheid.nl/jci1.3:c:BWBR0003420&hoofdstuk=I&titeldeel=II&afdeling=2&artikel=48&z=2021-02-01&g=2021-02-01):

In de statuten moet zijn vervat “de wijze waarop de gemeenteraad of gemeenteraden toezicht op het bestuur uitoefenen”.

Hiermee is overheersende overheidsinvloed niet alleen gericht op het gegeven dat sturing moet worden gegeven aan de inrichting (van het bestuur) van het verzelfstandigde openbaar onderwijs, maar is de blik eveneens gericht op een kwalitatieve invulling van de grondwettelijke zorgplicht voor het openbaar onderwijs.

Artikel 23 lid 4 van de Grondwet vraagt een actieve houding van de gemeente wanneer het gaat om de rol van extern toezichthouder op het openbaar onderwijs. Bron: De Gemeente en ‘haar’ openbaar onderwijs, http://docplayer.nl/47229150-De-gemeente-en-haar-openbaar-onderwijs.html

Gelderlander artikelen:

Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties