Coronavirus

Gepubliceerd op 19 mei 2020

Coronaversoepelingen: doe mee aan #Infectieradar

Het RIVM roept op, juist nu de coronaversoepelingen zich opvolgen, mee te doen aan de #Infectieradar: “Hiermee weten we hoeveel mensen in Nederland – en in jouw omgeving – klachten hebben die kunnen wijzen op COVID-19. Hoe meer mensen meedoen, hoe beter!” http://rivm.nl/infectieradar.

Waarom Infectieradar?
“We weten dat veel mensen met een besmetting met het nieuwe coronavirus milde of weinig klachten hebben en niet naar de huisarts gaan. Ook wordt niet iedereen getest. Zo is het lastig te volgen hoe het nieuwe coronavirus zich ontwikkelt in Nederland. Met hulp van mensen uit het hele land kan dat beter en kunnen we samen de vinger aan de pols houden. Juist nu er maatregelen versoepeld zijn is het belangrijk om ook naar klachten te kijken die niet bij de huisarts worden gemeld.”

Hoe werkt de Infectieradar?
“Mensen die zich als deelnemer aan Infectieradar hebben aangemeld geven één keer per week door aan Infectieradar of zij in de afgelopen week koorts of andere klachten hadden. Hiermee kan het RIVM volgen hoe gezondheidsklachten verspreid zijn in Nederland en hoe zich dat ontwikkelt in de tijd. Die gegevens kan het RIVM gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek naar de verspreiding van het nieuwe coronavirus. In de toekomst kan het RIVM dat ook voor andere virussen en infectieziekten gebruiken.

Deelnemers ontvangen eerst een registratie met vragen over hun achtergrond. Over hun werk, leeftijd, en bestaande ziekten en aandoeningen. Daarna krijgen zij elke week een e-mail met de vraag of en zo ja, welke klachten zij in de afgelopen week hadden. Het gaat dan om klachten als een loopneus, hoesten, niezen en koorts. Ook als iemand geen klachten heeft is dit belangrijk om in te vullen. Als de deelnemer geen klachten heeft duurt het invullen ongeveer 30 seconden. Bij klachten kost invullen van de vragenlijst ongeveer 3 tot 5 minuten tijd.”

Tags: , , , ,
Naar boven ↑  • Partners