Coronavirus

Gepubliceerd op 5 november 2020

Coronamaatregelen: noodkreet vanuit Zwembad De Meerval

Sven Moors, algemeen manager van Zwembad De Meerval, adresseert Mark Rutte in zijn noodkreet vanuit de zwembadbranche:

Minister President, hoe belangrijk vindt u zwemles?
Hoort dit niet in een waterrijk land als Nederland ook tot een van de belangrijkste activiteiten en is juist de jeugd niet onze toekomst? Moeten we dan ook niet alles in het werk stellen om hen zo compleet mogelijk voor te bereiden op de toekomst?

Hoe belangrijk is zwemmen nu echt?
Deze vraag stel ik mezelf laat in de middag op woensdag 4 november 2020. Ik zal voor u de situatie proberen te schetsen. Dinsdagavond 3 november 19.00 uur. Er worden strengere maatregelen aangekondigd om de corona pandemie weer onder controle te krijgen. Hierbij wil ik u direct zeggen dat ik daar groot voorstander van ben en ze ook al langer noodzakelijk acht. Net als iedereen heb ik ook mijn kritische kanttekeningen maar kan, al zeg ik het zelf, vrij goed relativeren en onderbouwen.

Ik ben zelf al 13 jaar werkzaam in de zwembadbranche en tevens ook bij hetzelfde zwembad, ‘De Meerval’ in Wijchen. Sinds 2017 als algemeen manager. Het laatste jaar is een zeer bewogen jaar geweest dat mij, net als vele andere verantwoordelijken, “grijze haren” heeft opgeleverd. En dat op mijn 29ste.

Vanuit mijn functie kijk ik dus elke keer vol belangstelling naar de persconferenties. Wat mij telkens opvalt is dat zwembaden (de zwembadbranche), nooit apart worden benoemd.  Waar hebben we allemaal al niet onder gevallen? Doorstroom locaties, sport & spel, binnenruimte, wellness, recreatieve sector? En telkens veranderen de maatregelen voor ons.

In mijn persoonlijke optiek is het zo dat we van alles vertegenwoordigen; de recreatieve sector met het vrij zwemmen en de sportsector met de verenigingen en de aquasportief activiteiten  (zowel individueel als in groepslessen). Maar ook de maatschappelijke sector, vergelijkbaar met buurthuizen. Want laten we nu eerlijk zijn, bij welke andere vereniging dan bij een zwemclubje komen vele mensen zo samen voor dat kopje koffie na hun drie kwartier aquajoggen?

Op de persconferentie van 3 november wordt er aangekondigd dat zwembaden moeten sluiten met uitzondering van de zwemlessen voor jeugd tot en met 12 jaar. Niet alleen ik als manager, maar ook mijn team en onze bezoekers hebben dit opgepikt. Op 4 november zijn we dus de hele dag aan het werk gegaan om dit te kunnen organiseren. Ook wij willen tenslotte solidariteit naar de zorg uitdragen en nog meer inspelen, dan we al deden, om de doorstroom zo laag mogelijk te houden. We moeten tenslotte voor al onze activiteiten sluiten, dus kunnen we de zwemlessen mooi spreiden.

Tot het moment dat later op die dag in de namiddag bekend wordt gemaakt dat de zwembaden toch volledig moeten sluiten. Onbegrip… verbazing… verslagenheid… Waar komt dit vandaan? De overheid. Maar waarom kon dat een dag eerder niet worden aangekondigd? Wat is het argument dat dit gebeurd is? Al die vragen blijven onbeantwoord. Met nog meer verbazing is dat niet de enige maatregel die ze hebben aangepast: sauna’s en wellness krijgen ook ander nieuws dan eerder. Zij mogen wél OPEN blijven!

Hier stopt mijn relativisme. Daar waar het belangrijk is voor kinderen om continuïteit te hebben. Daar waar zwemles, in mijn optiek, deel is van het onderwijs. Daar waar ze roepen dat kinderen minder risicovol zijn. Dat gaat nu tegen al mijn begrip in. Waarom is deze keuze gemaakt?

Minister President, hoe belangrijk vindt u zwemles? Hoort dit niet in een waterrijk land als Nederland ook tot een van de belangrijkste activiteiten en is juist de jeugd niet onze toekomst? Moeten we dan ook niet alles in het werk stellen om hen zo compleet mogelijk voor te bereiden op de toekomst?

Een hoop vragen zijn en blijven voor mij onbeantwoord. Mijn personeel kan ik het niet meer uitleggen. Het bestuur ook niet, maar ook de bezoekers moet ik een antwoord schuldig blijven. Mijn excuses.

Blijkbaar is zwemmen niet zo belangrijk in de ogen van de overheid. Waarom hebben we anders nog steeds geen wetgeving omtrent zwemdiploma’s en hun kwaliteit?

Met vriendelijke groet.”

Sven Moors
Algemeen manager, Zwembad De Meerval

Tags: , , ,
Naar boven ↑  • Partners