CO2-emissieprijzen gedaald: tijd voor een andere energieleverancier?

Uitgelicht
Van onze redactie
19 mei 2020
In korte tijd zijn door de wereldwijde COVID-19-pandemie de emissieprijzen fors gedaald. Doordat bedrijven de productie hebben verlaagd of soms zelfs helemaal hebben stilgelegd, is er minder uitstoot van het schadelijke koolstofdioxide (CO2) en dus is er minder vraag naar emissierechten. De prijsdaling kan een negatief effect hebben op het milieu. Als de emissierechten voordeliger zijn, wordt het voor een bedrijf minder aantrekkelijk om te investeren in duurzame alternatieven. Ook een bedrijf als Xeamos, een Wijchens ingenieursbureau dat bedrijven helpt bij het terugdringen van de CO2-emissie, kan hiervan hinder ondervinden.

Hoe zit het precies?
Met emissie wordt de uitstoot van schadelijke stoffen bedoeld. In dit geval gaat het om koolstofdioxide, een kleurloos en reukloos gas dat van nature in de atmosfeer voorkomt. Als we uitademen, geven we daarbij koolstofdioxide af aan de lucht. Als het daarbij zou blijven, was er niets aan de hand. Maar ook door de verbranding van fossiele brandstoffen zoals aardolie en aardgas komt koolstofdioxide vrij. Dergelijke verbrandingsprocessen vinden overal om ons heen plaats. In onze voertuigen, maar ook in allerlei machines in fabrieken. Om ervoor te zorgen dat we het milieu niet te zwaar belasten, zijn wereldwijd afspraken gemaakt over de maximale hoeveelheid koolstofdioxide die bedrijven mogen uitstoten.

Handel in emissierechten
Bedrijven moeten het recht op uitstoot kopen in de vorm van emissierechten. Maar als ze de productie tijdelijk op een lager pitje zetten, zullen ze minder uitstoten dan was voorzien. Ze hebben dus rechten ingekocht die ze in feite niet nodig hebben. Die kunnen ze eventueel doorverkopen aan bedrijven die meer rechten nodig hebben. Maar in een handelssysteem bepaalt de vraag de prijs en die vraag is wereldwijd afgenomen. Het gevolg is dat de prijzen flink gekelderd zijn en daardoor wordt het voor sterk vervuilende bedrijven interessanter om nu emissierechten in te kopen, in plaats van te investeren in installaties die zorgen voor een duurzamer productieproces.

Energietarieven
Ook op de energietarieven heeft de situatie een behoorlijk effect. Omdat er veel minder vraag is gekomen naar fossiele brandstoffen, dalen ook deze tarieven en dat kan voor zowel consumenten als bedrijven het financiële leed hier en daar wat verzachten. Tegenwoordig kun je online heel gemakkelijk energie vergelijken door de prijzen van de verschillende aanbieders naast elkaar te leggen. Veel mensen kiezen er vervolgens voor om te switchen naar een andere aanbieder. Dat is namelijk meestal voordeliger dan langere tijd klant te blijven van dezelfde energieleverancier.

Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties