Wonen

Gepubliceerd op 14 oktober 2021

Balgoij kan 32 nieuwe woningen bouwen

De droom van 12 jonge starters om een eigen woning in Balgoij te bouwen lijkt werkelijkheid te worden. Deze week besloot het college om haar handtekening te zetten onder intentieovereenkomsten met de vereniging CPO Balgoij, de grondeigenaar en de projectontwikkelaar. Het gaat in totaal om 32 woningen in uiteenlopende prijsklassen voor zowel starters, doorstromers als senioren. De nieuwe woningen komen te staan ten zuiden van de Maasakkers. 

Al enkele jaren is een groep jongeren in Balgoij op zoek naar een locatie om starterswoningen te realiseren. Deze groep heeft zich verenigd in een zogeheten CPO, een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, dat zelf het ontwerp van hun woningen ontwikkelt. Er is uiteindelijk een locatie gevonden nabij de Maasakkers. In november vorig jaar besloot de gemeente om in principe medewerking te verlenen aan het initiatief. Na enkele aanpassingen ligt er nu een stevige basis voor verdere uitwerking van de plannen en kunnen de handtekeningen worden gezet. 

Gemêleerde buurt
Wethouder Wonen Geert Gerrits: “Mooi dat het initiatief uit het dorp zelf komt. Het Balgoijse plan sluit prima aan op de woonvisie en woonopgaven van onze gemeente. De woningen vormen straks samen een gemêleerde woonbuurt. Minimaal de helft worden betaalbare woningen, er komen woningen voor senioren en de 12 goedkope koopwoningen gaan naar een groep jonge starters die graag in het dorp wil blijven wonen.” Daarmee wordt ook tegemoet gekomen aan de door de Leefbaarheidsgroep Balgoij ingebrachte behoefte aan passende kavels voor verschillende doelgroepen, waaronder senioren. Naast kleine en middelgrote kavels is er ruimte voor enkele grotere kavels. 

Vitale kern
Komende tijd gaat de ontwikkelaar in gesprek met onder andere omwonenden en toekomstige bewoners. Het plan moet straks maximaal aansluiten op de behoefte van Balgoij. Ook moeten alle onderzoeken nog worden uitgevoerd voor het bestemmingsplan. Dit neemt naar verwachting nog een aantal maanden in beslag. Geert Gerrits: “Uiteindelijk groeit Balgoij een klein beetje en draagt het plan bij aan de vitaliteit en leefbaarheid van deze kern. Daar gaat het uiteindelijk om.” 

Tags: , , , , , , , , , ,
Naar boven ↑  • Partners