Foto's: Indrukwekkende solidariteitsbijeenkomst Oekraïne bij Kasteel Wijchen

15 maart 2022
Op dinsdag 15 maart had burgemeester Marijke van Beek de inwoners van Wijchen uitgenodigd om samen te komen voor Kasteel Wijchen. De uitnodiging ging natuurlijk in het bijzonder uit naar mensen uit Oekraïne, die wonen in de gemeente of de afgelopen dagen hier zijn opgevangen.

Het kasteel werd prachtig verlicht in de kleuren blauw en geel. Om 20.00 uur werd de vlag van Oekraïne gehesen en na 1 minuut stilte klonk het Oekraïense volkslied. Zeer indrukwekkend. De ceremonie werd overigens prima door Scouting Wijchen en Atletiekvereniging Wijchen begeleid.

Betrokken en solidairDe afgelopen weken heeft gemeente Wijchen veel reacties binnengekregen van inwoners die willen helpen. “Als uw burgemeester ben ik niet alleen onder de indruk van uw grote betrokkenheid, maar het is hartverwarmend te zien hoe Wijchen opstaat en hulp wil bieden. Dit is de kracht van Wijchen! Daarom willen we met verbijstering en verdriet samen stil staan bij de gebeurtenissen en onze solidariteit uiten met de bevolking van Oekraïne. We kunnen het ons niet voorstellen wat zij meemaken. En als dan een jong Wijchens meisje vraagt of ze de buddy mag worden van de 3 Oekraïense vluchtelingen Vlasta (24 jaar), Svetlana (27 jaar) en Veronika (28 jaar), dan doet me dat goed en word ik emotioneel.”

De gemeente heeft, in samenspraak met de veiligheidsregio Gelderland-Zuid, achter de schermen veel stappen gezet en voorbereid. Zo is er onderzoek gedaan naar (nood)opvanglocaties, werken medewerkers van de Werkorganisatie Druten Wijchen mee aan de eerste opvanglocatie in Beuningen en koppelt de gemeente mensen, initiatieven en hulporganisaties aan elkaar. Neemt u hiervoor contact op via www.wijchen.nl. Er is een apart e-mailadres geopend oekraine@drutenwijchen.nl. Hier kunt u uw idee, initiatief of bijdrage melden.


Klik op een foto voor vergrote weergave

Dit bericht delen:

Advertenties