Foto's: boeiende "Wereld in Wijchen" over kanker

11 juni 2017
  Peter Droste en Henk Janssen gingen op zondag 11 juni in café/restaurant Meneer Smit aan de Oude Klapstraat in gesprek met Martin Klaus, Dory Leenders en Judith Prins over het onderwerp kanker.

  Martin Klaus heeft NET - Neuro Endocriene Tumorenkanker en vertelde in zijn zoektocht naar specialisten op dat gebied: "Je moet echt zelf op zoek gaan want uiteindelijk leefde ik in kanker!"

Judith Prins is Afdelingshoofd Medische Psychologie aan het Radboud UMC en begint over het woord kanker: "We moeten eigenlijk praten over verder leven met kanker - dat is het juiste begrip hierin. Er is inmiddels veel veranderd en artsen werken beter samen tegenwoordig, maar het kan altijd nóg beter!" Dory Leenders overwon endeldarmkanker maar had geen vertrouwen in de experts.

  Prins hierover: "Je gevoel is hierin écht het belangrijkst!" Klaus: "Mijn ziekte heb ik best snel geaccepteerd. Maar je moet fysiek wel sterk zijn. Als de behandeling aanslaat is het gemakkelijker te dragen natuurlijk." Binnen de politiek in Wijchen werd met heel veel respect gereageerd. Klaus: "Op 3 juli ga ik weer terugkeren in de politiek bij het CDA!"

  Prins: "Belangrijk is ook: hoe gaan mensen in je omgeving met kanker om? Het wordt meestal gezien als levensbedreigend, maar dat is gelukkig al lang niet meer zo. Je kan er tegenwoordig bijvoorbeeld 10 jaar en langer mee leven."

      Gastvrouw Hanneke v.d. Heuvel had een leuk gesprek met de op de Valendries geboren zanger Ton Burgers die tevens 3 prachtige Wijchense liedjes zong!

  Na de pauze vertelde Dory Leenders haar verhaal: " Toen ik hoorde dat ik endeldarmkanker in een vergevorderd stadium bleek te hebben, ben ik erg geschrokken. Ik had volgens de doktoren nog maximaal 9 maanden te leven. Want als je 18 jaar als natuurgeneeskundige werkt en je hoort dat je 5 weken chemo, en 5 weken bestraling en een operatie, met vergaande gevolgen voor de toekomst, zou moeten ondergaan, dan staat je wereld even stil. Ik twijfelde over de operatie en heb besloten om het niet te doen. Mijn man en kinderen waren er niet al te gerust op. Maar toen mijn man vertelde dat hij achter me stond, kreeg ik het mooiste antwoord dat ik me voor kon stellen!

  Door weloverwogen de keus te maken om reguliere behandelingen en natuurgeneeskunde te combineren ben ik redelijk goed door de behandelperiode heen gekomen en heb zo de operatie weten te voorkomen. Ik voel me genezen van kanker maar niemand heeft 100% zekerheid. Qua voeding eet ik nu minder suiker, pasta's etc... Daar ben ik een boek over aan het schrijven dat aan het einde van de zomer uitkomt! Ik wil mensen proberen te helpen met hun ziekteproces. Maar", zegt de Wijchense, "Het moet wel bij je passen!"

  Klaus: "Je moet naar jezelf blijven kijken en ook zeggen: als ik me goed voel dan voel ik me ook goed! Prins: "Belangrijk is dat mensen moeten proberen meer grip op hun kankersituatie te krijgen. Begin daarom zelf ermee om de arts dingen te gaan vragen." Klaus: "Het duurde inderdaad nogal een tijd voordat ik zelf durfde om kritische vragen te gaan stellen. Het vertrouwen is en blijft hierin belangrijk. Maar gemakkelijk en vanzelfsprekend is het zeker niet!" Prins: "De ziekenhuizen moeten meer aandacht aan de emotie van kankerpatiënten gaan geven. Dat zie je nu mondjesmaat gebeuren."

  Tot slot op de vraag over wat men mensen aanraadt en mee wil geven, antwoordde Martin Klaus: "Realiseer jezelf dat je altijd een toekomst hebt!" Dory Leenders: "Zorg ervoor dat je thuisfront goed is en blijf dicht bij jezelf!" Waarna medisch psycholoog Judith Prins afsloot met: "Cijfer jezelf niet weg en vraag bij de arts juist om aandacht voor jezelf!"

  Alhoewel het niet een vrolijk onderwerp was op de zondagmorgen gingen niet alleen de gasten aan tafel maar ook de bezoekers aan het programma met een positief gevoel naar huis.

  Op zondag 2 juli wordt tijdens De Wereld in Wijchen bij Restaurant Meneer Smit gesproken over de toekomst van ons Wijchens centrum.

  Klik op foto's voor groot.
Henk Janssen, Peter Droste, Martin Klaus, Judith Prins, Dory Leenders en Hanneke v.d. Heuvel. 

Klik op een foto voor vergrote weergave

Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen