Broer van den Boom: van selfmade tot topfotograaf in Nederland! Zijn Top 12!

28 augustus 2021
De 67-jarige Wijchenaar Broer van den Boom is een selfmade fotograaf. Zonder opleiding bereikte Broer de top in de fotografiewereld! Zo is hij sinds 1993 de huisfotograaf van de nieuwbakken eredivisionist N.E.C. Tijd dus voor een interview.

Allereerst praten we in zijn woning op Diepvoorde in vogelvlucht over zijn carrière en daarna komt zijn top 12 van de meest bijzondere foto’s aan bod.
Officieel begon je in 1993 als hobbyfotograaf? Broer: “Ik maakte in die periode veel vakantiefoto’s (soms tot ergernis van mijn familie) en als er iets in beweging was, dan begon het bij me te kriebelen. Bijvoorbeeld op vakantie in Oostenrijk als de wildwaterkanoërs in actie kwamen door die riviertjes en beekjes - super vond ik dat! Ik ben toentertijd gewoon met mijn 400 mm telelens op de nek naar NEC gestapt en daar werd ik meteen gezien als een professionele fotograaf en begon zomaar foto’s te maken. Niemand zei dat dat niet mocht. Zoiets kan tegenwoordig echt niet meer. En na een tijdje gingen de deuren bij NEC voor me open.”

Rond 1995 ben je gaan werken voor Proshots. “Ja, een persbureau waar ik NEC voor deed en waar snel ook andere wedstrijden zoals het Nederlands Elftal bijkwamen. In 2006 schakelde ik over naar VI Images waar ik de Eredivisie, de Champions Leaque en het Nederlands Elftal mocht doen. Dat was toen nog onder Johan Derksen. Die bepaalde echt alles qua beeld. Daar haalden verschillende van mijn foto’s de cover! (de frontfoto van het tijdschrift en de krant - red.). Ook kon ik me daar meer toeleggen op portretfotografie van o.a. Obiku, Van den Brom, Bottegin en Van Wolfswinkel, Danny Makkelie, Henk Vos en vele andere bekende sporters.
In 2013 maakte ik de overstap naar Persbureau Soccrates waar ik hetzelfde werk deed. Maar daar kreeg ik rond 2018 het gevoel dat mijn carrière voorbij was. Met 3 camera’s bij me langs het veld moest je toen de foto’s eerst naar de laptop slepen, bewerken en ze mét gegevens direct doorsturen. En dat terwijl de wedstrijd gewoon doorgang had.
Dat ging natuurlijk ten koste van de wedstrijdfoto’s en ik besloot te stoppen. Trouwens ook omdat ik daardoor geen eredivisie wedstrijden en het Nederlands Elftal wedstrijden meer kreeg. In 2019 werd ik echter benaderd door BSR om te komen werken voor Orange Pictures,de concurrent van het ANP. En daar werk nu alweer 2 jaar met veel plezier! Ik heb de luxe dat ik nu, door mijn jarenlange ervaring, zelf mijn wedstrijden uit mag kiezen. Ik stuur mijn beeld nu direct vanaf de camera naar een editor die deze oppakt en binnen 5 minuten online zet. Daarnaast stuur ik nu ook nog zo’n 30 fotografen aan. Door mijn ervaring kunnen zij doorgroeien. Tevens maak ik nu ook foto’s van bekende Nederlanders als Jochem van Gelder, Herman van Veen, Willeke Alberti, Jan Smit, Marco Borsato, Xander de Buisonjé, Belle Perez en vele anderen. Helemaal top!”

Wat zou op dit moment je top 12 van meest bijzondere foto’s zijn? "Hier komen ze!"

  Foto 12: Broer met hechtingen “Tijdens de wedstrijd PSV - Vitesse raakte Dumfries me op mijn wenkbrauw. Auw, 4 hechtingen! Hiermee haalde ik de landelijke pers. Zo kan je ook bekend worden. Haha”

   Op 11 staat de foto van Marcel Boekhoorn met witte leeuwen. “Met Marcel heb ik een goede relatie opgebouwd en deze foto maakten we in zijn Ouwehand Dierenpark.”

  Foto 10: Liverpool “Als je “You never walk alone” meemaakt op Anfield met Liverpool en dan ook nog eens bij de kleedkamers mag komen en de wedstrijd kan fotograferen, dan hoef ik niet zoveel meer uit te leggen.”

  Foto 9: “Messi is natuurlijk de top of the bill! Dankzij Johan Neeskens mocht ik bij besloten trainingen en de wedstrijd aanwezig zijn. Een droom kwam uit!”

  Foto 8: “Bij deze foto van keeper Gomez, na het behaalde kampioenschap van PSV, dachten mensen dat hij een tongpiercing had! Haha”

  Foto 7: “Robin van Persie hangt volledig onder controle in de lucht. Trots dat me dit gelukt is. Bijzonder was dat er al posters van gemaakt waren, zonder mijn toestemming.”

  Foto 6: “Deze foto van een lachende Louis van Gaal tijdens zijn eerste persconferentie van zijn derde termijn als bondscoach leverde veel positieve reactie’s op!”

  Foto 5: “Waar niemand rekening mee gehouden had, gebeurde toch! Je weet niet wat je meemaakt als NEC promoveert naar de eredivisie! Zo geweldig!”

  Foto 4: “Tijdens het maken van deze plaat van de uitvaart van Theo Bos had ik erg weinig licht. Toch wel aardig gelukt en leverde me de 1e prijs van de Gelderse Nieuwsfoto op.”

  Foto 3: “Als Johan Cruijff je vraagt om met je op de foto te gaan, dan voel je je heel klein. Aandacht geven aan de mensen met een beperking blijf ik belangrijk vinden. Ik pleit er dan ook voor dat scholen minimaal 1x per jaar op pad gaan met iemand die het wat minder getroffen heeft in deze maatschappij! Dan snap je hoe rijk je bent als je gezond bent!”

  Foto 2: “Johan Neeskens is een hele fijne en lieve man. Het mooie is dat hij ondanks zijn sterrenstatus met een simpele fotograaf uit Wijchen een warme vriendschap onderhoudt.

  Foto 1: “Met deze Strong Viking Run-foto was ik genomineerd voor de Zilveren Camera. Deze foto is wellicht het beste wat ik qua beeldinhoud ooit gemaakt heb!”

Tot slot: wat zou je als beroepsfotograaf na willen laten of mee willen geven? Broer: “Voor het maken van een goede foto probeer ik me altijd zo goed mogelijk in te leven in de persoon die ik fotografeer. Ik probeer aanknopingspunten te vinden om de afstand te verkleinen tussen de bekende persoonlijkheid en een simpele fotograaf. Dat is me op die manier voor 99,9% gelukt. Als we beiden het gezamenlijke belang inzien, dan krijgen we de beste kwaliteit! Nooit tevreden zijn en altijd beter willen dan kan je stappen maken. Laat de klant maar bepalen wat goed beeld is!”

In totaal hebben we zo’n 5 uur gezellig met elkaar gesproken. Ik heb zoveel mooie foto’s gezien - met elk zijn eigen verhaal - dat ik wel kon begrijpen dat een Top 12 maken erg moeilijk voor hem was. Broer van den Boom heeft zo veel te vertellen! Over het leven van de Wijchense topfotograaf zal ongetwijfeld een boek of een documentaire gaan komen.

  En het was allemaal zonder zijn vrouw Sylvia natuurlijk nooit gelukt! Ik heb er als sportliefhebber ontzettend van genoten en moest een beetje lachen toen hij aan het einde vertelde: “Oja, en wist je dat ik ook nog uitvaart-, bruids-, baby- en natuurfotografie doe?!”
Nee, antwoordde ik. Maar ik had het eigenlijk wel verwacht. Nog meer prachtige fotoverhalen! Bekijkt u het maar eens op www.broervandenboomfoto.nlTekst © John Vrolijks/WijchensNieuws.nl

Klik op een foto voor vergrote weergave

Dit bericht delen:

Advertenties