Gemeente gaat nauwer samenwerken met MKB Wijchen

Economie
Van onze redactie
24 mei 2018
Nick Derks is de versgebakken VVD-wethouder die ook economie in zijn portefeuille heeft. Ondernemer en socialmediastrateeg Arjan Moerman is de nieuwe MKB Wijchen-voorzitter. Wat willen zij voor de Wijchense ondernemers gaan betekenen? Een leuk gesprek.

  Wethouder Derks, wat wilt u voor de Wijchense ondernemers gaan betekenen? 
“Ik wil een economisch sterker netwerk gaan bouwen in Wijchen. Belangrijke pijlers zijn hierbij een optimale infrastructuur, veiligheid en het maken van regelgeving die bij ondernemers past. Dit gaan we realiseren via samenwerking met de bedrijvenverenigingen en het MKB.”

  Arjan Moerman: wat wilt ú hierin gaan doen?
Moerman: “Het MKB wil verbinden! Dat doen we via kennis te delen, lobbyen met de gemeente, we willen ondernemers voorzien van informatie en regelgeving en kunnen dat natuurlijk goed met hulp van MKB Nederland. en natuurlijk gunnen we elkaar ook de handel! Het aantal ondernemers aangesloten bij het MKB is nu 80 leden. Dit aantal is wat gezakt door de crisis maar we hebben de ambitie om weer te gaan groeien met deelname vanuit betrokken leden.”

  In 2012/2013 was Wijchen de nr 5 op de lijst van het MKB vriendelijkste gemeente van Nederland. Wethouder, bent u nu tevreden over het gemeentelijke beleid hierin?
Derks: “Deze titel is voor Wijchen geen doel op zich. We willen voor ondernemers de meest optimale situatie veroorzaken. Wat betreft het terugdringen van de regeldruk worden onze regels jaarlijks realistisch beoordeeld. We zijn verder scherp op de belastingtarieven die niet té hoog mogen zijn. En we hebben in 2017 een nieuw gemeentelijk aanbestedingsbeleid vastgesteld waarin zeker meer kansen liggen voor de Wijchense ondernemer. Indien wettelijk mogelijk worden bij offerteaanvragen altijd één of meer  lokale of regionale ondernemers uitgenodigd.”

Hoe denkt het MKB hierover?
Moerman: “Ondernemers willen altijd alles zo snel mogelijk regelen; logisch ook. Maar dat is niet altijd mogelijk. Het behandelen van de aanvragen kan in sommige cases wel wat sneller. Alhoewel ik verder weinig klachten hierover hoor. Wat betreft de OZB, die kan niet helaas naar nul, de voorzieningen waar ondernemers van profiteren moeten natuurlijk ook betaald worden. We zitten in Wijchen trouwens landelijk wel gunstig en dat is goed. Wel zouden we het startersklimaat voor ondernemers gunstiger kunnen maken! Verder denk ik dat we winst kunnen halen met betrekking tot de communicatie van de nieuwe aanbestedingsregeling. Het contact  met bedrijvenverenigingen hieromtrent is gaande. Binnenkort hebben we als bestuur van MKB Wijchen overleg met wethouder Derks en dit komt ook zeker op de agenda..”

De economie zit anno 2018 in de lift. Waaraan merkt u dat?
Wethouder Derks: “Het is fantastisch als je ziet hoe goed de Wijchense evenementen bezocht worden! Ook het aantal bedrijven dat zich in Wijchen vestigt groeit en zit nu boven de 3000. De economische groei geeft echter geen aanleiding om te verslappen, maar juist om door te pakken.”

Moerman: “Je kan zien dat zelfstandigen meer durven te ondernemen en dat is zeer positief! Ook bedrijven als Briggs and Stratton vestigen zich in Wijchen en DHL gaat uitbreiden; prima. Maar de groei zorgt ook voor problemen/uitdagingen qua bijvoorbeeld personeelsinvulling in de bouw, de logistiek en de horeca.”

Eind 2016 werd besloten om met de Wijchense ondernemersverenigingen meer en beter te gaan samenwerken. Zou het aansluiten van MKB Wijchen bij dit 'Economisch Netwerk' een goed idee zijn?
Wethouder Derks: “Het voorwerk is hierin gedaan door toenmalige wethouder Schaap en wethouder Burgers en ik zal dat verder gestalte gaan geven. We zullen met de diverse ondernemersverenigingen regelmatig overleg gaan hebben. Met als insteek om economisch als Wijchen nog sterker te worden. Bij gemeenschappelijke onderwerpen waar raakvlak is met  MKB Wijchen en bijvoorbeeld de Wijchense horeca sta ik altijd open voor samenwerking."

Moerman: “Zo behartigen we ook inderdaad de belangen van een grote groep ondernemers die niet op een bedrijventerrein zitten. We horen dan veel meer en zo zal onze gezamenlijke waarde groter zijn!”

Worden nieuwe startende ondernemers nu door de gemeente officieel welkom geheten of wordt dit gewoon ter kennisgeving aangenomen?
Wethouder Derks: “Op dit moment heten we hen niet officieel welkom. Wel gaan we op vrijdag 16 november 2018 de 'Dag van de Ondernemer' organiseren. Het gaat om een nieuw event waarbij we extra aandacht gaan geven aan het lokaal ondernemerschap.”

Moerman: “Het zou naar mijn mening best een idee kunnen zijn dat de gemeente aan nieuwe ondernemingen een welkomstbrief sturen. Niet alleen om ze succes te wensen, maar bijvoorbeeld ook wat beknopte informatie of verwijzingen naar waar men op de website ondernemingsgerelateerde informatie zouden kunnen vinden.”

Waar bent u het meest trots op in Wijchen?
Wethouder Derks: “Het feit dat we een gezond en open ondernemersklimaat hebben. Veel ondernemers van buitenaf voelen zich direct welkom in Wijchen. Je maakt bijvoorbeeld snel deel uit van het Wijchense ondernemersnetwerk.”

Moerman: “Ik ben trots als ik zie dat steeds meer Wijchenaren het lef hebben om bedrijven op te starten. Als startende ondernemer heb ik vrij snel mijn netwerk in Wijchen kunnen vergroten door naar diverse bijeenkomsten te gaan. Als je daar tijd in investeert, word je snel opgenomen.”

Wat wilt u gaan realiseren om nóg trotser op te worden?
Wethouder Derks: “Deze collegeperiode willen we aan de slag met de revitalisering van bedrijventerrein Oost. Dit terrein heeft een enorme potentie. Daarnaast willen we wat betreft duurzaamheid met ondernemers mee gaan denken over hoe zij de landelijke regelgeving op het gebied van duurzaamheid kunnen laten landen.”

Moerman: “Als MKB Wijchen meer zou groeien met de nadruk op betrokken leden en we meer en beter contact zouden hebben met bedrijvenverenigingen en de gemeente.”

Dit bericht delen:

Lees ook
Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen