"Waalbeelden" bij KunstPost Wijchen

Van onze redactie
11 juni 2014
Op 20, 21 en 22 juni en op 27, 28 en 29 juni exposeert beeldend kunstenaar Ria Tharner in KunstPostWijchen. De tentoonstelling ´Waalbeelden´ laat werk zien dat ze maakte in de periode  2009 - 2014.

Er worden foto´s,  gemengde media, sculpturen en  lichtobjecten getoond. In Ria Tharners werk resoneert het riviergebied.  Ze zwierf meer dan vijf jaar regelmatig door de uiterwaarden tussen Weurt en Beuningen om de geest of misschien wel de geesten te vinden van het gebied waarvan ze houdt. In de 'Waalbeelden' zijn zowel de sporen van natuurlijke processen te zien als de tekens die de mens heeft achtergelaten in dit rommelige grensgebied. De gelaagdheid en de tegenstellingen die dit landschap in vorm en inhoud karakteriseren, vind je terug als assemblages van objets trouvés. In gestileerde sculpturen komen tegenstellingen zoals hard en zacht, stromen en stollen samen. De invloed van de elementen en de tijd is zichtbaar op het oppervlak en in de vorm van de beelden. Je ziet bijvoorbeeld craquelé van klei,  samen gekit metaal en zand en hout dat door water gestroomlijnd is. De organische vorm zelf is soms getransformeerd tot een antropomorf beeld. De foto´s zijn meer beschouwend van aard. Aan de oever van de rivier fotografeert Ria de semitransparante waterwereld waarin lucht, water en land en soms voorwerpen samenvallen in raadselachtige reflecties. Ze schildert met haar camera beelden die balanceren op de grens van figuratie en abstractie.

Haar  werk vertelt het verhaal van sferen, kleuren, vormen en licht in dit open, grillige, aangetaste en soms lieflijke buitengebied.

In de Waalbeelden komen de geesten van het gebied en die van de maker samen. Zij nodigt u uit om hen te ontmoeten en misschien aan te raken.

Tevens is er de mogelijkheid om zelf een beeld te maken van alle natuurlijke materialen en mogen de beelden aangeraakt worden.

`Es winkt zu Fühlung fast aus allen Dingen´   Rainer Maria Rilke

Ria Tharner  www.waalbeelden.nl

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

KunstPostWijchen
Herenstraat 18
6602 BB Wijchen

vrijdag, zaterdag en zondag 12.00u - 17.00 uur

Dit bericht delen:

Advertenties