Gemeentenieuws 14-5-2014

Van onze redactie
14 mei 2014
Mantelzorg en mantelzorgondersteuning

U hoort en leest de laatste maanden veel over wat er nu en in de nabije toekomst van mantelzorgers verwacht wordt. Dit is behoorlijk veel. Het is goed te weten dat u, als u daar behoefte aan heeft,  ondersteuning en advies kunt krijgen om te voorkomen dat u overbelast raakt. Enkele mogelijkheden zijn Respijtzorg en Respijtopvang. Dit biedt mantelzorgers de mogelijkheid hun zorgtaken even helemaal aan een ander over te laten. De zorg wordt dan overgenomen door een beroepskracht of vrijwilliger. Voor meer informatie kunt u terecht op onze website of bij het Mantelzorgspreekuur. Het spreekuur is iedere donderdagmiddag van 13.00 uur tot 16.00 uur bij Vraagwijzer aan de Bronckhorstlaan 2 in Wijchen. U kunt ook telefonisch contact zoeken met Ingrid Smits of Jo van Hal via 024 751 71 11.

 

Landelijke vereniging

Er is ook een Landelijke Vereniging voor mantelzorgers en Zorgvrijwilligers: MEZZO. Leden ontvangen het magazine Mantelzorger en kunnen gebruikmaken van de diensten en adviezen van MEZZO. Een van deze diensten is de Sociaal juridische hulp (SJD). De SJD geeft informatie en advies over wet- en regelgeving en helpt u bij het schrijven van bezwaarschriften, klachtbrieven, bemiddeling, verzoekschriften of brieven. Informatie en advies over wet- en regelgeving is gratis. Leden van MEZZO kunnen daarnaast gratis advies op maat of praktische ondersteuning krijgen. De SJD is elke werkdag tussen 9.00 en 13.00 uur bereikbaar via de Mantelzorglijn op nummer 0900 20 20 496. Of stel uw vraag per e-mail via wegwijzer@mezzo.nl.

 

Nieuws

Militaire oefening

De Koninklijke Landmacht houdt van 12 tot en met 23 mei 2014 een militaire oefening waar ook militairen afkomstig uit België en Duitsland aan deelnemen. Deze oefening is in het kader van deelname aan en gereed stelling van Nederlandse eenheden voor de Immediate Respons Force (IRF). De IRF is opgericht door NAVO-landen, om in de initiële fase van een crisissituatie (rampen) een toereikend antwoord te kunnen bieden. Om hierop goed voorbereid te zijn, is een gedegen opleidings- en trainingstraject opgesteld.

Tussen 19 en 23 mei oefenen de militairen op verschillende momenten ook in de gemeente Wijchen. De oefening zal zich op het water en op de openbare weg afspelen. Hierbij zal de

veiligheid en het gebruik conform de vigerende bepalingen, vooropstaan. Verder

zijn er, waar men zich op privé terrein begeeft, afspraken gemaakt met de

eigenaren van deze terreinen. Aan deze oefening nemen ongeveer 2.000 militairen deel. Er worden voertuigen uit Nederland, België en Duitsland ingezet.

Heeft u voor, tijdens of na afloop van de oefening vragen of klachten, dan kunt u contact opnemen met het ministerie van Defensie, Hoofdkwartier 11 Luchtmobiele Brigade (AASLT) “7 December”, Stafofficier Schiet- en Oefenterreinen via telefoonnummer 026 353 12 96.

 

Nieuws

Kauwgom verwijderen en reinigen bestrating

 Vanaf maandag 19 mei 2014 wordt de bestrating in een groot gedeelte van het winkelgebied in het centrum van Wijchen grondig gereinigd. Kauwgom, groene aanslag en andere verontreinigingen worden verwijderd. Naar verwachting nemen de werkzaamheden enkele weken in beslag. De aannemer informeert de winkeliers persoonlijk over de werkzaamheden om zo de overlast tot een minimum te beperken. Voor vragen kunt u terecht bij wijkbeheerder Johan van Wichen via telefoonnummer 024 751 71 11.

 

Nieuws

Werkzaamheden aan het spoor

 In de nachten van 17 op 18 mei en 18 op 19 mei werkt Strukton tussen 23.00 en 07.00 uur aan het spoor. Deze werkzaamheden maken deel uit van de aanleg van het keerspoor. Tussen de overweg bij de Hoefsestraat en de overweg bij het fiets-/voetpad  de Tunnelweg worden dan de fundering, bovenleidingmasten en balken voor bovenleidingconstructie aangelegd. Bij het zijperron langs de Stationslaan vinden deze nachten grondwerkzaamheden rondom bestaande bovenleidingmasten plaats.

 

Meer informatie

Meer informatie over het keerspoor vindt u op www.prorail.nl/projecten en www.stadsregiorail.nl. Informatie over de herinrichting van de stationsomgeving kunt u vinden op www.wijchen.nl. Voor vragen, klachten en meer informatie over de werkzaamheden aan het keerspoor kunt u 24 uur per dag, zeven dagen in de week contact opnemen met de afdeling Publiekscontacten via 0800-776 72 45. Tussen 18.30 uur ’s avonds en 8.00 uur ’s ochtends zijn zij alleen bereikbaar voor urgente zaken als ernstige overlast en veiligheidsrisico’s. U kunt ook het contactformulier invullen op www.prorail.nl/contact.

 

Nieuws

Eisen bovengrondse brandstof- en afgewerkte olietanks aangescherpt

Vanaf 1 januari 2015 moeten diesel- en huisbrandolietanks en tanks voor de opslag van afgewerkte olie zijn voorzien van een installatiecertificaat. Heeft u een dergelijke tank, maar nog geen installatiecertificaat? Dan kunt u drie dingen doen:

-              u kunt de tank laten keuren zodat u alsnog in het bezit komt van een installatiecertificaat;

-              u kunt een nieuwe tank aanschaffen die voorzien is van een installatiecertificaat;

-              u kunt de tank laten saneren en afvoeren.

Een keuring van een bestaande tank of de plaatsing van een nieuwe tank moet plaats vinden door een KIWA-erkend installatiebedrijf. Na goedkeuring ontvangt u het installatiecertificaat. Wij wijzen u er voor de volledigheid op dat het laten keuren van uw tank hoge kosten met zich meebrengt, waarbij u niet de garantie heeft dat alsnog een installatiecertificaat verstrekt wordt.

Controle ODRN

Na 1 januari 2015 controleren de inspecteurs van de ODRN op het bezit van het verplichte installatiecertificaat. Een buiten gebruik gestelde (afgekeurde) tank moet worden gesaneerd door een KIWA-erkend saneringsbedrijf dat u een saneringscertificaat verstrekt. Het afstaan van de tank aan een oud-ijzerhandelaar is niet toegestaan. Ook het zelf leegmaken en verwerken van het restmateriaal mag niet. Hiertegen treedt de ODRN (in onze regio dan ook handhavend optreden, wat kan resulteren in een flinke boete. Voor meer informatie kunt u terecht bij onze milieu-inspecteurs Marcel van Wezel via marcel.van.wezel@odrn.nl of 024 751 78 15. Of bij Gijs van Veen via gijs.van.veen@odrn.nl of 024 751 78 05.

 De Omgevingsdienst Regio Nijmegen

De Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN) is een specialistische organisatie die zich bezig houdt met vergunningverlening, handhaving en toezicht op het gebied van milieu en bouwen. Dat doet de ODRN in opdracht van de gemeenten Nijmegen, Groesbeek, Druten, Heumen, Millingen aan de Rijn, Wijchen, Beuningen en Ubbergen en de Provincie Gelderland. De ODRN voert namens deze overheden onder andere de controle op tanks uit. Meer weten? Neem eens een kijkje op www.odregionijmegen.nl

 

 Nieuws

Vergaderingen en bijeenkomsten

De commissies en de gemeenteraad van Wijchen vergaderen in het kasteel van Wijchen. Dit is de voorlopige planning voor de komende periode. Alle vergaderingen en bijeenkomsten beginnen om 19.30 uur.

15 mei          Themabijeenkomst

22 mei          Raadsvergadering

U kunt de volledige agenda vinden op: http://www.wijchen.nl/gemeente/politiek/vergaderingen/vergaderingen-2014. Heeft u geen internet dan kunt u hiervoor bij de bibliotheek terecht (in de hoofdvestiging in Wijchen of in de vestiging in Bergharen). De stukken kunt u ook inzien aan de balie in het gemeentekantoor.

 

Tekst boven aan de lijst met bekendmakingen:

Op www.officielebekendmakingen.nl zijn de volgende bekendmakingen verschenen. Wilt u automatisch op de hoogte gehouden worden van de publicaties in uw omgeving? Meldt u dan aan voor de gratis attenderingsservice.

 

 Algemene bekendmaking

Mandaatbesluit

Het college en de burgemeester van de gemeente Wijchen hebben op 15 april en 13 mei 2014 enkele wijzigingen op het mandaatregister vastgesteld. In het mandaatbesluit wordt bepaald welke bevoegdheden namens het bestuursorgaan door anderen mogen worden uitgevoerd. Deze besluiten zijn in werking getreden op 24 april en 8 mei 2014.

Procedure 1 is van toepassing. Zie voor meer informatie hierover het procedurekader elders op deze pagina’s.

 

verkeer

Gehandicapten parkeerplaats

Burgemeester en wethouders hebben besloten bij de volgende locaties een persoonsgebonden gehandicaptenparkeerplaats aan te wijzen:

 Wijchen

•          Homberg 2956

•          Valkstraat 19

•          Zwanensingel 15

Procedures 1, 3 en 5 zijn van toepassing. Zie voor meer informatie hierover het procedurekader elders op deze pagina's.

 

Milieu

Ontvangen milieumeldingen

Door het college van burgemeester en wethouders van Wijchen zijn de volgende milieumeldingen op genoemde data geaccepteerd:

Niftrik

  • Maasbandijk 56, 6606 KE, het veranderen van een veehouderij, melding in het kader van het Activiteitenbesluit op grond van de Wet milieubeheer, 07-05-2014.


Wijchen

  • Graafseweg 600, 6603 CM, het veranderen van de inrichting, melding in het kader van het Activiteitenbesluit op grond van de Wet milieubeheer, 07-05-2014.


Procedure 1 is van toepassing. Zie voor meer informatie hierover het procedurekader elders op deze pagina’s.

 

Ruimtelijke ordening

Vastgesteld bestemmingsplan “Functieverandering Graafseweg 300-302”
(gewijzigde vaststelling)
Burgemeester en wethouders van Wijchen hebben met toepassing van artikel 3.6 lid 1 sub a Wet ruimtelijke ordening het wijzigingsplan “Functieverandering Graafseweg 300-302” gewijzigd vastgesteld. Het plan voorziet in de functieverandering van het agrarisch bedrijf aan de Graafseweg 300-302, inhoudende de sanering van alle bedrijfsopstallen, het staken van de bedrijfsactiviteiten inclusief nevenactiviteiten en verevening in de vorm van herontwikkeling van de twee voormalige bedrijfswoningen en de bouw van twee woongebouwen met ieder drie wooneenheden inclusief daarbij horende landschappelijke inrichting en inpassing. Het plangebied is gelegen aan de Graafseweg 300-302 in Wijchen. De wijzigingen voorzien in het opnemen van de bouwregel dat de oppervlakte van de woongebouwen en bijgebouwen niet meer mag bedragen dan 1860 m2 (50% van de oppervlakte van de te saneren bebouwing) en dat voor de woningen de gestaffelde inhoudsbepalingen gelden zoals in het bestemmingsplan Buitengebied. Daarnaast is in de toelichting het aspect geurhinder nader onderbouwd en een V-Stacks geurberekening toegevoegd aan de bijlagen. Het wijzigingsplan is vanaf 15 mei 2014  iedere werkdag bij voorkeur op afspraak in te zien bij de consulenten van de balie Bouwen en Leefomgeving in het gemeentekantoor. Het wijzigingsplan is ook digitaal beschikbaar via de website www.ruimtelijkeplannen.nl. Het identificatienummer is: NL.IMRO.0296.BGBgraafsewg300302-VG01.

De termijn voor het indienen van een beroep bedraagt zes weken en vangt aan op 15 mei 2014. Gedurende deze termijn kan tegen het wijzigingsplan beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van Raad van State. Het besluit treedt in werking daags na afloop van de beroepstermijn. Beroep heeft geen schorsende werking. Dit betekent dat indien u wilt voorkomen dat het wijzigingsplan na afloop van de beroepstermijn in werking treedt u de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak kan verzoeken een voorlopige voorziening te treffen. Indien binnen de beroepstermijn ook een verzoek om voorlopige voorziening bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van Raad van State is ingediend, treedt het bestemmingsplan niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

Procedures 1, 4 en 5 zijn van toepassing. Zie voor meer informatie hierover het procedurekader elders op deze pagina’s.

 

slopen

Ontvangen sloopmelding

De onderstaande sloopmeldingen zijn door het college van burgemeester en wethouders van Wijchen op genoemde data ontvangen:

Bergharen

  • Strengstraat 4, 6617 AT, het uitsluitend vervangen van het asbesthoudend dak, 01-05-2014.

  • De Weem 3, 6617 BG, het verwijderen van asbesthoudend materiaal, 07-05-2014.


Hernen

  • Dorpsstraat 19, 6616 AD, de sloop van de bovenbouw van de schuur en de garage, 02-05-2014.


Niftrik

  • Lagestraat 19, 6606 AB, het verwijderen van asbesthoudend materiaal, 07-05-2014.


Wijchen

  • Kasteellaan 11, 13, 15, 6602 DA, het verwijderen van asbesthoudend materiaal, 07-05-2014.

  • Spoorstraat 61, 6602 AX, het slopen van een stuk muur tussen de entree en een kantoorruimte, 07-05-2014.

  • Woeziksestraat 18, 6604 CM, het verwijderen van asbesthoudend materiaal, 07-05-2014.


Er kan geen bezwaar noch beroep worden ingesteld tegen de ontvangen sloopmelding.

 

Algemene bekendmaking

Ontvangen aanvragen omgevingsvergunning

De onderstaande aanvragen voor een omgevingsvergunning zijn door het college van
burgemeester en wethouders van Wijchen op genoemde data ontvangen:

Bergharen

  • Hoekgraaf 9, 6617 AX, het bouwen van een kapschuur, 05-05-2014.


Hernen

  • Dorpsstraat 46, 6616 AJ, het verplaatsen van dakramen en het wijzigen van een monument, 03-05-2014.


Wijchen

  • Diemewei 4404, 6605 XG, het uitbreiden van de woning, 05-05-2014.

  • Oud Woeziksestraat 10, 6604 KD, het bouwen van een schuur, 29-04-2014.

  • Pieter Zeemanstraat 1, 6603 AV, het aanleggen van een uitrit, 02-05-2014.

  • Saltshof 3636, 6604 GZ, het afwijken van het bestemmingsplan in verband met de goot- en nokhoogte, 29-04-2014.


 De beslistermijn vangt aan op de dag van ontvangst van de betreffende aanvraag. Procedure 1 is van toepassing. Zie voor meer informatie hierover het procedurekader elders op deze pagina’s.

 

Algemene bekendmaking

Verleende omgevingsvergunning

Voor de onderstaande projecten  is een omgevingsvergunning verleend. De besluiten tot verlening van de omgevingsvergunning zijn voorbereid op basis van de reguliere voorbereidingsprocedure van paragraaf 3.1 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) en zijn door het college van burgemeester van wethouders van Wijchen en op genoemde data verzonden:

Wijchen

  • Beukenpad 5, 6602 GG, het afwijken van het bestemmingsplan in verband met de hoogte, 01-05-2014.

  • Blauwe Hof 4137, 6602 ZX, het bouwen van een bijgebouw en veranda en het uitvoeren van werkzaamheden in verband met de dubbelbestemming “Waardevolle bomen”, 08-05-2014.

  • Vormerseweg 44, 6605 LZ, het aanleggen van een inrit, 06-05-2014.


De tekeningen behorende bij de omgevingsvergunning behoeven niet noodzakelijkerwijs dezelfde te zijn als die bij de betreffende gepubliceerde aanvraag om omgevingsvergunning.

Procedure 1, 3 en 5A zijn van toepassing. Zie voor meer informatie hierover het procedurekader elders op deze pagina’s.

 

Dit bericht delen:

Advertenties