D66 Wijchen: waarborg de privacy van de burgers

Van onze redactie
5 mei 2014
D66 vraagt college om privacyprotocol bij sociale wijkteams
Alles van iedereen ligt op straat. Iedereen deelt zijn diepste geheimen, problemen en gevoelens via Facebook en Twitter. Er bestaat geen privacy meer. Zo lijkt het. Maar is dat gewenst? Wilt u alles met iedereen delen? Wilt u dat iedereen weet dat er problemen zijn met u of binnen uw familie? Wilt u dat de gemeente, waar u straks moet aankloppen bij het ‘sociale wijkteam’, dat met allerlei mensen deelt? Of laten we de hulpverleners bepalen wat ze wel of niet over u moeten delen? En weten die hulpverleners wel wat ze wel of niet moeten en mogen doen?
Als patiënt of cliënt die hulp nodig heeft willen we graag dat hulpverleners niet langs elkaar heen werken, dus sommige informatie moet worden gedeeld. Maar wat en hoe? Bij het kruisje tekenen en u weet niet waar uw informatie belandt? U wilt zich veilig voelen, dus u wilt dat er duidelijke regels zijn.
Nu de toeleiding naar zorg binnenkort gaat verlopen via de sociale wijkteams die in iedere gemeente worden opgezet en waarbij mensen van allerlei organisaties zijn betrokken moet dat goed zijn geregeld. Dat zou vanzelfsprekend moeten zijn. Maar dat is het niet. Veel hulpverleners hebben zelf nog geen idee wat ze moeten en mogen delen, wat hun grenzen zijn.
Maar het zijn toch professionals, die weten toch wel wat ze doen? Zo simpel denken zelfs sommige wethouders en diverse raadsleden. In Wijchen is het vraagstuk van privacy mede op aandringen van D66 enkele malen aan de orde geweest. Maar dat heeft nog niet geleid tot een risicoanalyse en het opstellen van een privacyprotocol. D66 vindt het de hoogste tijd worden dat dit wel gebeurt en heeft daarom voor de raadsvergadering van 8 mei een motie ingediend. Daarin wordt het college opgeroepen dit serieus te nemen en een protocol te gaan hanteren. D66 hoopt andere partijen aan haar zijde te vinden, zodat ook in Wijchen de burger er op kan vertrouwen dat zijn gegevens bij de overheid veilig zijn.
D66 vindt daarin de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) aan haar zijde. Ook de VNC heeft geconstateerd dat er veel zorgvuldiger met privacy moet worden omgegaan. “Hoe digitaler, hoe kwetsbaarder”, zo staat op cover van het laatste VNG Magazine. En dan gaat het niet alleen om lekken in software, maar juist ook om onzorgvuldigheid en gebrek aan duidelijke regels. Daarom heeft de VNG al het nodige voorwerk gedaan en worden alle gemeenten opgeroepen te gaan werken met een privacyprotocol en privacyconvenant. Immers: “Een privacyconvenant maakt voor alle betrokkenen – inclusief de burgers – duidelijk hoe partijen omgaan met persoonsgegevens en hoe de privacybescherming is geborgd.”
Zal na deze motie van D66 de gemeente Wijchen niet langer de ogen en oren sluiten en worden ook in Wijchen bij de decentralisaties de privacy en informatieveiligheid gegarandeerd? Dat is immers de morele en ethische plicht van de overheid.
Voor eventuele toelichting kunt u terecht bij D66 Wijchen:
Kees van Galen (raadslid), M 06-53718404, E kees.van.galen@d66wijchen.nl
Esther Dauphin

d66

Dit bericht delen:

Advertenties