Muziekkring Wijchen.Het Haydn Jeugd Strijkorkest

Van onze redactie
20 maart 2014
Op zondag 30 maart bij de Muziekkring Wijchen.

Het Haydn Jeugd Strijkorkest en als solist Veerle Schütz (viool)

 

Het Haydn Jeugd Strijkorkest, opgericht in 1989, is een jeugdstrijkorkest in Noord-Nederland met de ambitie om een hoog muzikaal niveau te bereiken. Het orkest staat onder leiding van Jan-Ype Nota en is samengesteld uit violen, altviolen, celli en contrabassen. De stichting Haydn Jeugd Strijkorkest stelt zich ten doel het opsporen en begeleiden van extra getalenteerde jonge strijkers in de leeftijd van 9 t/m 19 jaar. Toelating tot het Haydn Jeugd Strijkorkest is mogelijk na een auditie. Het Haydn Jeugd Strijkorkest biedt het jong talent training in samenspel en begeleidt de leden zo mogelijk tot het niveau van de muziekvakopleiding.

De leden van het orkest zijn afkomstig uit Noord-Nederland. Het orkest repeteert in de stad Groningen. Veel leden zijn tevens toegelaten tot de Jong Talent Klas van het Prins Claus Conservatorium te Groningen. Het Haydn Jeugd Strijkorkest biedt jonge strijkers de mogelijkheid om hun muzikale ontwikkeling te verbreden naar de specifieke strijkersklank en speeltechniek in ensembleverband, tijdens repetities, studieweekenden, Cd-opnamen en concerten. Per seizoen worden ongeveer 20 concerten gegeven, deels in Nederland en deels in het buitenland tijdens de jaarlijkse concertreis in de zomer. Deze reis is in vele opzichten de climax van het seizoen. Het orkest maakte eerder meer dan twintig concertreizen naar vrijwel alle landen van Europa, naar de Verenigde Staten van Amerika en de Nederlandse Antillen.

 

In het verleden werd bij het orkest gesoleerd door op dat moment nog onbekende jonge musici zoals de violisten Janine Jansen, Sonja van Beek, Simone Lamsma, Marlene Hemmer, Nadia Wijzenbeek, Birthe Blom, Lisa Jacobs en vele anderen.

 

25 jaar HJSO!

Het Haydn Jeugd Strijkorkest dankt haar succes mede aan een uitgekristalliseerde succesformule. Ieder jaar wordt het orkest verjongd met nieuwe leden die niet willen onderdoen voor het zittende team. Dat is hard werken, maar het lukt. Al 25 jaar!

In 2014 viert het orkest haar 25-jarig jubileum. Dit doet het orkest onder andere met een feestelijke nieuwe website waarop verhalen te vinden zijn uit de geschiedenis van het HJSO en een 12-delige documentaire die vanaf april wordt uitgezonden op de landelijke zender BravaNL Klassiek. Zaterdag 14 juni 2014 staat geheel in het teken van de verjaardag van het HJSO. Op deze Lustrumdag organiseert het orkest samen met het Lectoraat Life Long Learning in Music een symposium, gevolgd door een reünie en concerten van het HVSO en HJSO.

 

Veerle Schütz (1994) begon op zevenjarige leeftijd met vioollessen in Kruisweg-De Marne. Toen ze naar het Praedinius Gymnasium in de stad ging, kreeg zij les bij Rita Rouw en werd ze aangenomen in het HJSO. In 2011 behaalde Veerle een eerste prijs in de regionale finale van het Prinses Christina Concours en werd zij toegelaten tot de School voor Jong Talent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Ilona Sie Dhian Ho. Na een jaar koos Veerle toch voor het Prins Claus Conservatorium in Groningen, waar ze in september startte met het eerste jaar bij Sonja van Beek.

Aanvang 14.00 uur in De Schakel te Wijchen  Pius XII straat 85  Entree Є 9,-
info tel.: 024 64 13915  of www.Muziekkring-Wijchen.nl

Dit bericht delen:

Advertenties