Matrixx Magixx ontsnapt in Leeuwarden

16 maart 2014

LEEUWARDEN, 15 maart 2014 - Matrixx Magixx leek in het derde kwart een beslissende voorsprong te nemen (54-67) maar zag Aris Leeuwarden in slotkwart even de leiding nemen (76-73). Vanaf de vrije worplijn won Matrixx Magixx het duel uiteindelijk met 90-97.

Dat de gasten tijdens Ladies Night in het goed gevulde Kalverdijkje juist vanaf de vrije worplijn winsten te winnen was best opmerkelijk. Tot diep in de tweede helft hadden de limegroenen immers de grootste moeite om vanaf de lijn tot score te komen. Op een gegeven moment daalde het vrijeworppercentage zelfs tot onder de 40%.

Aan het eind van het derde kwart onderstreepte Nick Oudendag het probleem van de Magixx nog maar eens door vier vrije worpen om rij de missen. Dexter Hope deed dat in de slotseconde van dat kwart aan de andere kant van het veld veel beter en zorgde er daarmee voor dat de Friezen het slotkwart binnen de tien punten van Matrixx Magixx kon beginnen, 58-67. Er waren echter maar weinig mensen in het Kalverdijkje die echt hoog in durfden te zetten om winst voor de thuisploeg. Na een uitstekend openingskwart waarin Aris, onder leiding van een formidabele Nate Healy, binnen zeven minuten een 24-14 voorsprong nam, nam Matrixx Magixx het helft langzaam in handen.

Aan het eind van het eerste kwart was de Friese leiding al geslonken tot zes punten (28-22) en vlak voor rust namen de bezoekers de leiding in de wedstrijd over, 42-43. Dat gebeurde zonder Stefan Mladenovic die vanwege knieproblemen de rest van het seizoen waarschijnlijk zal moeten missen.Aris Leeuwarden dat voor het eerst sinds lange tijd met een volledige selectie aan de wedstrijd kon beginnen had op dat moment Tom Snikkers al weer naar de kant zien verdwijnen. De net van een blessure teruggekeerde Snikkers verstapte zich binnen twee minuten na zijn rentree en bleef vanwege enkelproblemen de rest van de wedstrijd aan de kant.

Na de pauze was het aanvankelijk de tot dan toe foutloos spelende Sjors Poels de Matrixx Magixx aan de positieve kant van de score hield. Het was echter zijn vervanger Nick Oudendag die de limegroenen naar een ruime voorsprong sleurde. Stephan Lumpkins en Nate Healy waren fysiek niet opgewassen tegen Oudendag die Magixx in een mum van tijd naar een ruime 49-60 voorsprong schoot.Dat leek de beslissing in de wedstrijd maar in het slotkwart kwam Aris onder leiding van de (te) lang onzichtbare Nate Healy en Darius Theys toch waar volledig terug in de wedstrijd. Het was vervolgens de zich prima ontwikkelende Dexter Hope die met een driepunter Aris weer aan de leiding hielp. (73-71).Met 2:18 op de klokken en bij een 85-85 stand, maakte het Kalverdijkje zich op voor een enerverend slot van dit duel. Plotseling miste Darius Theus echter twee belangrijke vrije worpen voor Aris, en stelde Robbie Sihota daarmee in staat om Matrixx Magixx naar een 85-89 voorsprong te schieten.In de slotminuut mochten de limegroenen daarna nog acht maal naar de vrije worplijn en in tegenstelling tot eerder in de wedstrijd wisten ze nu wel raad met die buitenkansjes en pakten met 90-97 een geflatteerde overwinning.

Aris-coach Tom Simpson was na afloop teleurgesteld maar ook weer tevreden. “We verliezen de wedstrijd omdat we niet geloven dat we kunnen winnen”, analyseert hij na afloop. “Het is belangrijk dat we een wedstrijd tegen een team als Wijchen of Leiden winnen. Dan gaat het lopen en kunnen we een gevaarlijk team zijn tijdens de play-offs”.Wie in de play-offs de tegenstander zal worden heeft Simpson ook al uitgerekend. “Dat wordt natuurlijk SPM Shoeters, dat is geloof ik al tien jaar zo”.  Voor het zover is moet er nog veel gebeuren in Leeuwarden weet ook Simpson. “We hebben vechtlust laten zijn en als team gestreden. Dat zijn al twee lampjes die branden, maar om echt mee te geen spelen moeten er bij ons tien lampjes branden”