Kunstpost wijchen beelden en schilderijen van broer en zus Oerlemans

Van onze redactie
10 maart 2014
Op 14 maart opent in KunstPostWijchen een bijzondere duo-tentoonstelling: zus Henny Oerlemans toont haar beelden samen met de schilderijen van broer Frank Oerlemans.
Henny Heijnen-Oerlemans (1944 )
Beelden

Ongeveer 35 jaar geleden begon Henny aan beeldhouwen, geboeid door de vorm van steen, de hardheid van het materiaal en de drang om hieruit weer een eigen vorm te maken. Wat al gauw een grote passie werd. Inmiddels heeft ze les gehad van professionele beeldhouwers zoals : Harry Agema, Ada van Wonderen, Benzi Mazliah en Ramaz Gojati.

Henny werkt met diverse steensoorten, variërend van speksteen, albast, serpentijn tot marmer, verdiet, Belgisch hardsteen en diabas. Een aantal jaren geleden is ze zich ook toe gaan leggen op bronzen beelden. Vooral vrouwenfiguren en de menselijke relatie worden graag door haar uitgebeeld.

Het werk van Henny is zeer divers. Dagelijks wordt ze geïnspireerd door haar omgeving. De vorm van een steen, een gelezen tekst, kan voor haar aanleiding zijn tot het maken van een beeld.

Frank Oerlemans (1949)
Schilderijen

Frank is geboren in het Brabantse Schijndel en woont al bijna 40 jaar in Overasselt (Gelderland).

Tekenen en schilderen was al vroeg een interesse. Zijn eerste serieuze schreden op dat pad werden begeleid door Jan Heesters (Schijndel), die als tekenleraar les gaf op zijn middelbare school. Maar zoals dat zo vaak gaat, andere zaken krijgen de overhand en het tekenen en schilderen werden op de achtergrond gedrongen. De liefde voor de kunsten is echter altijd gebleven. Frank is een actieve museumbezoeker, was lid van de kunstcommissie van de Radboud en organiseerde jarenlang exposities op de universiteit.

Maar ´oude liefde roest niet´. Een paar jaar geleden heeft hij de draad weer opgepakt en is cursussen gaan volgen oa. bij Paul van Ernich (Nijmegen). Deze kunstenaar heeft hem de liefde voor oude schildertechnieken bijgebracht. Frank schildert vooral met olieverf en bouwt vanuit een onderschildering het uiteindelijke schilderij in lagen op.

Hij schildert portretten, waarbij hij probeert de geportretteerde in het 'moment te vangen'. Maar ook andere onderwerpen gaat hij niet uit de weg. De inspiratie komt vaak naar boven tijdens een andere hobby, het fotograferen. Dit is zijn eerste expositie, samen met zijn zus Henny.

U bent van harte welkom om deze expositie te komen bekijken in Wijchen, bij Kunstpostwijchen op vrijdag, zaterdag en zondag: 14,15,16,21,22 en 23 maart van 12.00 tot 17.00 uur. Frank en Henny zijn dan aanwezig om u het een en ander over hun werk te vertellen.
kunstpost

Dit bericht delen:

Advertenties