Pater Sebaldus uit Alverna krijgt postuum Yad Vashem-onderscheiding

Van onze redactie
3 september 2015

Op woensdag 9 september 2015 zal de Yad Vashem-onderscheiding "Rechtvaardigen onder de Volkeren" postuum worden uitgereikt door de Z.E. Ambassadeur van Israel, Haim Divon in aanwezigheid van Z.E. Kardinaal van Eijk, Z.E. Monseigneur Cavalli, Nuntius van de Heilige Stoel, hoogwaardigheidsbekleders namens de Katholieke Kerk, Joodse Gemeenschap, Provincie Noord-Brabant, Vught en Wijchen. De plechtigheid zal plaatsvinden op woensdag 9 september 2015 om 16.00 uur in Nationaal Monument Kamp Vught, Lunettenlaan 600 te Vught.


yad vashem medailleDe heer Johannes Antonius Linders (Pater Sebaldus)


Johannes Antonius Linders treedt in 1926 in de Orde der Minderbroeders en heet vanaf dat moment Pater Sebaldus. Na tot priester te zijn gewijd in 1933, is hij vanaf 1941 verbonden aan de rectoraat kerk in Alverna. Hij raakt betrokken bij het verzet, door onderduikadressen voor Joodse kinderen te zoeken en geallieerde piloten naar een veilige plek te brengen. Hij schrikt er niet voor terug wapens en munitie te verbergen of uit te delen en  draagt tijdens zijn eigen werkzaamheden soms ook een wapen.

Als er aanwijzingen zijn dat het verzet is geïnfiltreerd, duikt Pater Sebaldus zelf onder in Wijchen. Later wordt hij toch opgepakt en belandt in de Polizeigefängnis het Brabantse Haaren. Vanuit Haaren wordt hij naar SS-concentratiekamp Vught gebracht. Daar schrijft hij zijn laatste brief: “Ik bereid mij dagelijks voor op de dood en heb er geen schrik meer voor… alleen vraag ik dringend jullie gebed…” Op 11 augustus 1944 wordt Pater Sebaldus, samen met  33 andere mannen, gefusilleerd in de bossen nabij het kamp Vught.

Hans Themans en enkele andere door Pater Sebaldus geredde kinderen zullen aanwezig zijn tijdens deze plechtigheid.

De naam van Johannes Antonius Linders (Pater Sebaldus) zal voor altijd gebeiteld staan in de Eremuur van Yad Vashem te Jeruzalem. De onderscheiding wordt in ontvangst genomen door de Hoogeerwaarde Monseigneur de heer Hoogenboom, Minister Provinciaal der Franciscaner orde.

-------------------------------------

Over het Yad Vashem Instituut

Yad Vashem in Jeruzalem is het instituut ter nagedachtenis van de zes miljoen Joodse slachtoffers van de Sjoa (Holocaust) en van de duizenden bloeiende Joodse gemeenschappen die door de nazi's zijn verwoest in de periode 1939-1945. Het instituut is tevens een centrum van onderzoek naar zowel de oorzaken als de gevolgen van de Jodenvervolging tijdens de Duitse overheersing van grote delen van Europa voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het Yad Vashem Instituut is een Israëlische Rijksinstelling, die in 1953 werd opgericht door de Knesset (het Israëlisch Parlement). Het doel van het Instituut is de herdenking van de zes miljoen Joden, die tijdens de tweede wereldoorlog door de nazi's en hun handlangers werden omgebracht en het eren van diegenen, die -zelf niet Joods zijn- zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt bij het redden van Joden.  Het Yad Vashem Instituut heeft sinds 1953 over de hele wereld meer dan 25.700 mannen en vrouwen, waaronder meer dan 5.425 Nederlanders op deze wijze geëerd. Het Yad Vashem Instituut fungeert tevens als het Nationaal Instituut voor Oorlogsdocumentatie, www.yadvashem.org.il

 

Dit bericht delen:

Advertenties