Tractorrijbewijs en motorrijtuigen met beperkte snelheid

Van onze redactie
9 juni 2015


Op 1 juli 2015 wordt de categorie T op het rijbewijs ingevoerd. Deze categorie geldt voor het rijden op de openbare weg met land- en bosbouwtrekkers (LBT) en motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS).



Categorie T op het rijbewijs?


U mag, vanaf 16 jaar, een LBT en een MMBS met aanhangwagen besturen op de openbare weg. De categorie T is niet verplicht voor een LBT of een MMBS die niet breder is dan 130 cm en bedoeld is om te maaien, onkruid bestrijden, vegen, sneeuwruimen, gladheid bestrijden of hondenpoep te verzamelen.

Hoe krijg ik de categorie T op mijn rijbewijs?


Bekijk hieronder welke situatie op u van toepassing is.


  1. Hebt u een geldig rijbewijs met de categorie B?



U krijgt bij de eerstvolgende vernieuwing/vervanging van uw rijbewijs automatisch de categorie T bijgeschreven. Tot deze vernieuwing is de categorie B geldig voor het besturen van een LBT en een MMBS.

Het is mogelijk om de categorie T eerder bijgeschreven te krijgen dan de vernieuwing/vervanging van uw rijbewijs. U kunt dan na 1 juli 2015 uw rijbewijs laten vernieuwen/vervangen. U kunt hier bijvoorbeeld gebruik van maken als u een bewijs nodig heeft voor het besturen van een LBT of MMBS in het buitenland.


  1. Hebt u een trekkercertificaat maar nog geen rijbewijs met de categorie B?



U kunt vanaf 1 juli 2015 uw trekkercertificaat omwisselen voor een rijbewijs met categorie T.
Dit kan tot 1 juli 2016 en gaat via de RDW. Meer informatie hierover vindt u tegen die tijd op de website.


  1. Ik heb geen trekkercertificaat en geen rijbewijs met de categorie B



Zorg dat u vóór 1 juli 2015 alsnog een trekkercertificaat haalt en wissel deze vervolgens om voor een categorie T op het rijbewijs. U kunt er ook voor kiezen om na 1 juli 2015 een theorie- en praktijkexamen af te leggen voor de categorie T bij het CBR.

Overgangsperiode


Voor de omwisseling van het trekkercertificaat naar de categorie T op het rijbewijs geldt een overgangsperiode van 1 jaar. Dit betekent dat u uw trekkercertificaat moet omwisselen vóór 1 juli 2016. Meer informatie vindt u op de website www.rijbewijs.nl


Dit bericht delen:

Advertenties