Spectaculair muziektheater in steenfabriek Beuningen

Van onze redactie
8 juni 2015
Locatievoorstelling "Het Geluid Van de Steenfabriek laat" eind juni De Bunswaard nog één keer herleven.


Sinds 1917 staat op de hoogwatervrije zandrug in Beuningen steenfabriek De Bunswaard. Langs deze plek aan de Waal werden decennia lang stenen gebakken. Modderkruiers, aanschuivers, stokers en hitterijders werkten er in barre kou en zinderende hitte. In de zomer werd er klei gestoken, in de winter bakten de ovens maanden achtereen waalstenen, metselbrikken en straatklinkers.

In samenwerking met productiehuis Oost-Nederland wekt BOT de oude steenfabriek nog eenmaal tot leven in een speciale voorstelling die in vier weken tijd op locatie wordt gemaakt. Met de stenen van toen bouwen de mannen aan een verhaal over de fabriek en haar toekomst. Op 25, 26, 27 en 28 juni speelt BOT meermaals per dag Het Geluid Van de Steenfabriek - Van bakken naar bouwen aan de Waal. Met verbluffend fysiek muziektheater, uit het lood geslagen Nederlandstalige liedjes en klinkende machinerie. De regie is in handen van Carina de Wit. Bekijk de video teaser

Na de oorlog bleef de vlamoven stil. De vijftig meter hoge schoorsteen werd een ooievaarsnest, de laatste modder werd weggekruid. Het complex raakte in verval, tot enkele jaren geleden een nieuw plan in de steigers werd gezet. Oude gangenstelsels werden doorsneden met nieuwe lijnen, steenbakkers maakten plaats voor metselaars en de vlamovens werden vervangen door combimagnetrons.

Waar decennia lang werd gezwoegd onder de rokende schoorsteen wordt binnenkort gewoond. De stenen die ooit in massa's werden geproduceerd worden nu gebruikt voor strakke nieuwe muren. De buitenkant van oudbouw krijgt ingewanden van nieuwbouw. Het zweet van stokers en aanschuivers zit binnenkort onder een verse laag stucwerk. Steenfabriek De Bunswaard verandert van bakken naar bouwen en van werken naar wonen.

In Het Geluid Van de Steenfabriek stapt BOT in het grensgebied van afgedankt erfgoed en de onherroepelijke herbestemming en biedt daarmee een laatste kans om de geschiedenis van De Bunswaard te horen en te zien.

Het Geluid Van de Steenfabriek wordt georganiseerd in het kader van erfgoedfestival Gemaakt in Gelderland en is onderdeel van de voorstellingenreeks Het Geluid Van en wordt gemaakt door productiehuis Oost-Nederland in samenwerking met muziektheatergroep BOT. Het is de elfde editie van de voorstellingenreeks, waarmee de makers sinds 2011 ruim 130 voorstellingen hebben gespeeld waarbij ze op een eigenzinnige manier voor meer dan 5500 bezoekers bijzondere erfgoedlocaties in Oost-Nederland tot leven wekken, van graansilo tot tuinderskas, van herberg tot basiliek.
 www.hetgeluidvan.nl

Het Geluid Van de Steenfabriek | Van bakken naar bouwen aan de Waal
25, 26, 27 en 28 juni 2015
Entree regulier: €10 | Student €7,50 | Kind (6 t/m 12): €5

Foto: Gaby Visser

Dit bericht delen:

Advertenties